-= Меню =-

Символ твоєї свободи

Державний герб України – це встановлений Конституцією України символічний знак, який у графічних і кольорових зображеннях відображає наступництво гербової символіки української державності на різних етапах її розвитку. Високе призначення Державного герба України – бути носієм національної гербової символіки – чітко виражено в ч.3 і 4 ст. 20 Конституції: в третій – названо складові частини великого Державного герба України – малий Державний герб України та герб війська Запорозького; в четвертій – головним елементом великого Державного герба України затверджено знак Княжої Держави Володимира Великого, який поіменовано малим Державним гербом України. Таким Знаком Княжої Держави, як відомо, був тризуб, який за часів правління в давньоруській державі – Київській Русі – князя Володимира Святославовича (980–1015 рр.), названого Великим, виконував функцію Державного герба. Як знак державної влади тризуб використовувався київськими та іншими князями протягом декількох століть.

У березні 1918 р. Центральна Рада затвердила тризуб гербом Української Народної Республіки. Що стосується герба Війська Запорозького (“Козак з мушкетом”), то його походження пояснюється тим, що на прапорах козацьких сотень, полків найпоширенішим було зображення козака з шаблею, мушкетом, що й стало прообразом герба Війська Запорозького. Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 1992 року “Про Державний Герб України” малий Державний герб України – це тризуб золотавого та чорно-білого зображення на тлі синього кольору. Як основні елементи головного символу країни обрано ті, що відображають історичний шлях нашої державності й водночас відповідають канонам світової геральдики та правовим нормам. Відповідно до вимог Конституції автори в центрі композиції розмістили малий Державний герб України. Композиція великого Державного герба України відводить козакові з мушкетом і золотому леву почесну роль щитотримачів, немовби охоронців і спадкоємців державного герба княжої доби.

У час відродження самосвідомості важливим є відомості про традиції використання нашим народом національної символіки (гербів, прапорів, гімнів) протягом тисячоліть, які можна дізнатися переглянувши виставку «Герб – національний символ України» на абонементі наукової літератури.

Віра Побережець, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки