-= Меню =-

Символи держави – гордість нації

(до 100-річчя затвердження Тризуба державним гербом УНР)

Державний Герб – це символ, який презентує певну країну як суверенну незалежну державу, офіційна емблема, зображувана на офіційних документах, печатках, грошових знаках держави. У світовій практиці не існує суворої регламентації творення Державного Герба. Практика оформлення Герба спирається на національні традиції, відбиває специфіку геральдичних особливостей розвитку певної країни.

Державний Герб України складається з Малого та Великого Гербів.  Малим Державним Гербом України є золотий тризуб на блакитному фоні, затверджений Верховною Радою України 19 лютого 1992 р. Великий Герб України знаходиться ще у стадії розробки. 

Тризуб є стародавнім символом, який зустрічався на нашій території з найдавніших часів і шанувався як магічний знак свого роду, оберіг. У вигляді державної символіки він використовувався князями часів Київської Русі, став Державним Гербом УНР, у ХХ ст. як символ репрезентував різні політичні організації. Ставши Державним Гербом сучасної України, Тризуб символізує тяглість і спадкоємність традицій нашої території.

Вперше про Тризуб як про офіційний державний герб України заговорили у 1918 році. Українська Центральна Рада пояснила його прийняття тим, що це є знак князівської влади і спадкоємності української державної традиції.

Тризуб – це символ, який перейшов нам у спадок від предків. Вперше його було виявлено на цеглинах Десятинної церкви у Києві (986 – 996 рр.).

Це символ держави, що пройшла довгий і водночас трагічний шлях, з ним український народ утверджував віковічну мрію про державність, соборність і незалежність.

Для сучасного покоління українців Тризуб – це символ з великим змістом. Недаремно вважається, що у ньому зашифроване слово «воля».

На абонементі наукової літератури презентовано тематичну виставку «Символи держави – гордість нації», присвячену сторіччю від дня затвердження Тризуба гербом Української Держави.

Колектив Наукової бібліотеки вітає всіх із цим визначним днем! Будьмо гідними нашої історії і тих завдань, які стоять перед Українською Державою сьогодні!

Віра Побережець,
провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки