-= Меню =-

Символи нашої волі

Офіційно в Україні День Соборності відзначають з 1999 року.

Свято встановлено в честь об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави.

22 січня 1919 року у Києві на Софіївській площі відбувалися урочисті збори, на яких був проголошений Акт Злуки (об’єднання) українських земель, засвідчений Універсалом про об’єднання УНР і ЗУНР в єдину Велику Україну. Ним стверждувалось об’єднання двох тодішніх держав, що постали на уламках Російської і Австро-Угорської імперії в єдину соборну Українську державу, яка відтоді ставала гарантом загальнонаціональних інтересів українців.

Століттями розірваний український народ визволився з неволі і воз’єднався на своїй землі в єдиній державі.

Акт воз'єднання двох Україн був радше символічним знаком прагнення єдності, бо у керівництві країни спільності тоді не було.

Акт Злуки був глибоко детермінований історично і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної консолідації, свідченням їх самоіндефікації, становлення політичної нації. Вперше за 600 років він став реальним кроком до об'єднання українських земель, що вплинув на подальші національно-політичні процеси в Україні.

На абонементі № 1 діє виставка книг до Дня Соборності України «Духовна єдність українського народу».

Оксана Борейчук, бібліотекар І категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки