-= Меню =-

Славний син українського народу

Тарасові Григоровичу Шевченку належить особливе місце в українській культурі. Шевченко прожив коротке подвижницьке життя. Як поет, художник і мислитель, він з винятковою силою пов’язав мистецтво слова і візуального образу з життям народу. Нев’янучий інтерес до спадщини Шевченка криється в народності його творів, у розумінні ним найсуттєвіших основ людського буття.

Вплив блакитного, зорями мережаного неба та
срібловидного м’ясця:чарівна краса навкруги:
сад, долина, байрак, гори, став –
от хто разом з Псалтирем та народною піснею
були батьками, що зростили Тарасів дух
О.Кониський

Шевченко був наділений багатьма рисами вдачі: палким вільнолюбством, великою працелюбністю, жадобою вчитися, широким діапазоном зацікавлень, тонким знанням людської психології. Якщо помножити це багатство вдачі на талант в поетичному слові і в образотворчому мистецтві, то стає зрозумілою феноменальна природа його як людини і митця.

При знайомстві з подіями Шевченкового життя може скластися враження, що вони – наче ланцюг випадковостей, який міг обірватися в будь-якому місці. Справді, і примха поміщика Енгельгардта взяти собі за «козачка» в подорож до Вільна й Петербурга рано осиротілого Тараса, і зустріч у Літньому саду з Іваном Сошенком, і праця у Василя Ширяєва по розмалюванню інтер’єрів петербурзьких театрів, і драматичні обставини викупу з кріпацтва, нарешті вступ до Академії мистецтв у клас Карла Брюллова, – ці «сходинки» Шевченкового зростання оперті начебто на нетвердий грунт збігу обставин. Адже усі закони і традиції того часу були спрямовані проти появи на сцені історії таких людей, як Шевченко. Але він усе ж таки досяг вершини слави – всупереч існуючим законам і обставинам.

Багато відомо, прочитано й написано про Кобзаря, але напередодні 205-ї річниці від дня народження не можливо не згадати рядка відомого поета, не перегорнути сторінки «Кобзаря», не перечитати улюблені вірші. Не зміг залишитися осторонь і відділ художньої літератури Наукової бібліотеки.

5 березня завітали в гості першокурсники факультету агрономії, група 14-ас (куратор групи Крижанівський В.Г.). Для них провідним бібліотекарем Михайловою Н.В. було проведено літературно-краєзнавчу годину «Наш Шевченко». В атмосфері старовини, в світлі приглушених ламп, в оточенні пожовтілих видань минулих сторіч, серед стародавніх речей і світлин Наталія Василівна гортала сторінки біографії українського поета, розповідала про багатогранний талант просвітителя, читала його вічні вірші, демонструвала студентам художні роботи Тараса Григоровича.

Захоплюючою була розповідь про життя Тараса – нелегке, але яскраве і творчо багате; про його рідну Кирилівку, звідки він помандрував у далекі світи, взявши з собою мамину пісню, батькову науку, дідусеві розповіді; про стосунки з видатними постатями літератури і мистецтва; про його боротьбу і незламний дух борця. Доторкнувшись до історії, до долі великої людини, у студентів виникло бажання ще раз прочитати твори Шевченка і спробувати самостійно зрозуміти його лірично-невгамовний дух.

Запрошуємо наших читачів відвідати книжково-ілюстративну виставку «Світоч української культури», яка проводиться у музейній кімнаті Наукової бібліотеки.

Бо пам’ятайте, що на цій планеті
Відколи створив її пан Бог,
Ще не було епохи для поетів,
Але були поети для епох.
Л.Костенко

Олена Рудковська,
бібліотекар ІІ категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»