-= Меню =-

Спілкування між людьми – успіх розвитку людства

9 жовтня 1874 року 22 країни підписали Бернський договір, заснувавши Генеральний поштовий союз. З того часу в світі відзначають Міжнародний день пошти. А ще точніше — День поштового працівника. Cьогодні у складі організації вже 189 країн, а з 1878 року має назву Всесвітній поштовий союз.

9 жовтня на абонементі художньої літератури відбувся захід присвячений Міжнародному дню пошти. Студентам 21 групи факультету агрономії (куратор Віталій Кравченко) про історію розвитку пошти розповіла провідний бібліотекар Наталія Михайлова. Ілюструвала розповідь Наталія Василівна власною філателістичною колекцією. На виставці « І пензлем, і пером» були представлені марки, художні конверти, листівки незалежної України.

Звичайна поштова марка є носієм інформації про історичні події, географічні відкриття, розмаїття природи, цікаві події, про особистості, які змінювали світ. Художники, які створюють марки й конверти, заслуговують на особливу повагу. Про одного з них, уродженця Умані Геннадія Клещара, дізнались студенти.

«Батько художника Анатолій Михайлович працював на Уманському вузлі зв'язку і все життя збирав марки. У 1991 році він був відзначений дипломом Спілки філателістів Української РСР із присвоєнням звання заслуженого філателіста СФ УРСР. Він зібрав чималу колекцію марок. Дід Михайло Іванович мав безпосереднє відношення до поштового відомства Російської імперії, працював у поштових вагонах і вирушав у далекі рейси: до Каспію, у Польщу.

Художній талант уманчанина дозволив йому з часом створити власні філателістичні роботи професійного рівня. Здійснити свої задуми Геннадій Клещар зміг працюючи у державному видавництві «Марка України».

Однією з найулюбленіших робіт Геннадія Анатолійовича був художній блок марок та художній конверт «750 років з часу заснування міста Львів». І це, напевно, не випадково. Адже творець мініатюрних поліграфічних шедеврів свого часу навчався у Львівській Академії друкарства ім. Івана Федорова на відділенні графіки.

Не можна обійти увагою серію робіт Геннадія Клещара «Видатні діячі України». Рідне місто Умань у 2013 році було закарбоване на художньому конверті «Місто Умань. 350 років Магдебурзького права».

У фондах заповідника Стара Умань зберігається конверт із серії «Втрачені архітектурні пам’ятки України» (2006) із зображенням будинку С.Волконського в Умані.

В усьому світі 9-го жовтня відзначається Всесвітній день пошти. Саме з цього дня стартує Міжнародний тиждень листа. Наталія Василівна запропонувала студентам на цей період відмовитись від послуг мережі Інтернет та написати друзям, батькам, своїм коханим звичайні паперові листи. Можливо цей порив допоможе комусь відчути розмірений ритм минулого та надихне на ліричні, поетичні, осінні почуття.

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки