-= Меню =-

Стежками Андрія Малишка

Андрій Малишко (14.11.1912 – 17.02.1970) – український поет, перекладач, літературний критик. Постать Андрія Малишка вирізняється глибокою поетичною самобутністю, народністю. Малишко любив рідну мову, плекав українське слово та пісню. За своє життя поет видав близько 40 збірок. Не всі вони мають однакову художню вартість. Але найголовніше те, що в українську літературу він увійшов як поет-пісняр, бо пісні на його вірші вже давно сприймаються як народні.

Національна за світосприйманням й образністю лірика Андрія Малишка дивуватиме не одне покоління читачів. Вийшовши із самого серця й духу свого великого й безсмертного народу, він у поезії складного ХХ століття залишився найпослідовнішим поетом, який, попри всі віяння, зберіг тяглість української лірики, її глибинну народнопоетичну основу, яскраву образність, соковиту й колоритну мову, яку відточував немов алмаз. Тим назавжди його щирі й задушевні твори ввійдуть до золотого фонду нашої літератури як свідчення величі й краси мистецтва слова.

Україно моя, далі, грозами свіжо пропахлі,
Польова моя мрійнице. Крапля у сонці весла.
Я віддам свою кров, свою силу і ніжність до краплі,
Щоб з пожару ти встала, тополею в небо росла.

Ці слова сьогодні звучать особливо символічно, бо їх свідомо може повторити кожен українець.

З нагоди 110-річчя від дня народження Андрія Самійловича Малишка бібліотекарі підготували поетичний куточок «СТЕЖКАМИ АНДРІЯ МАЛИШКА», з яким можна ознайомитись ойлайн.

Наталя Михайлова, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України