-= Меню =-

Сучасний садово-парковий дизайн

Зародження науки і мистецтва зі створення садів і парків – ландшафтного дизайну (проектування) відбулося ще багато століть тому. На місці перших найдавніших поселень хліборобів зароджувалися перші антропогенні ландшафти (змінені людьми ділянки природи).

Ландшафтний дизайн як сфера діяльності спрямована на формування архітектурного середовища з використанням засобів озеленення, геопластики, водних пристроїв, малих архітектурних форм, декоративного покриття, елементів освітлення. Основним завданням ландшафтного дизайну є створення комфортного середовища для життєдіяльності людини з екологічними, функціональними та естетичними показниками.

Рішення естетичних завдань спрямоване на створення гармонійного середовища з використанням рослин, що надає позитивний емоційний вплив на людину. Численними науковими дослідженнями встановлено їх вирішальну роль в поліпшенні складу повітря, збагаченні його киснем і очищенні від шкідливих бактерій і домішок. Рослинність благотворно впливає на температурний режим і вологість повітря, захищає від сильних вітрів, зменшує міський шум. Декоративні властивості рослин – різноманітність форм, кольору і фактури мають широкі можливості для створення сучасних об'єктів ландшафтного дизайну. В даний час в багатьох країнах світу функціонують розплідники, квітникарські господарства, спеціальні ландшафтні фірми та ін.

Будь-який сучасний архітектурний проект, незалежно від призначення і вартості, не обходиться без оформлення прилеглої території. Вдала робота ландшафтного дизайнера гарантує збалансоване поєднання будинку з навколишнім середовищем, задає атмосферу і впливає на загальне враження.

З метою демонстрації новітніх досягнень у сфері ландшафтної архітектури й дизайну у читальній залі періодичних видань на допомогу навчальному процесу організована книжково-ілюстративна виставка «Сучасний садово-парковий дизайн». Запрошуємо ознайомитися з матеріалами виставки.

Людмила Брижатюк, бібліотекар І категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки