-= Меню =-

Світ врятує слово

Щорічно, починаючи з 1986 року, у всьому світі 3-го березня відзначається Всесвітній день письменника. З ініціативою установи святкової дати виступив Міжнародний ПЕН - клуб. Організація була заснована в 20-і роки XX сторіччя англійською письменницею Кетрін Емі Доусон-Скотт. Першим президентом ПЕН - клубу став Джон Голсуорсі.

Назва клубу розшифровується як Poets, Essayists, Novelists, що в перекладі означає «поети, есеїсти, романісти». Абревіатура PEN відповідає англійському слову, яке означає «ручка для письма».

У 1923 році відбувся перший міжнародний конгрес ПЕН – клубу в Лондоні, у той час ПЕН – центри були створені в 11 країнах світу. Сьогодні подібні центри діють у 130 країнах.

Всі структурні підрозділи ПЕН - клубу виступають за принципи вільного поширення інформації на території всієї планети.

Складно уявити, яким би виявився шлях людства без писемності. Завдяки невідомому винахіднику знаків люди отримали можливість фіксувати свої думки і зберігати написане. Пізніше з’явилося книгодрукування, що сприяло поширенню наукових та інших ідей по всьому світу. Завдяки авторам книг читачі дізнаються про життя людей різних країн і епох, вчаться розуміти себе і оточуючих, знаходять відповіді на питання, отримують естетичну насолоду.

Бути майстром слова – це і нагорода, і покарання. Письменство, навіть якщо приносить гроші і славу, не вважається повноцінною професією. Це, скоріше, покликання, слідування внутрішнім спонуканням, виконання бажання щось сказати людству.

У читальній залі №1 Наукової бібліотеки діє виставка-діалог «Світ врятує слово». Запрошуємо до перегляду.

Тетяна Маєвська, бібліотекар I категорії Наукової бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки