-= Меню =-

Світле Христове Воскресіння

Перше і найважливіше свято для християн – це Великдень, або Світле Христове Воскресіння.

В Україні до великодня готуються заздалегідь, а починаючи з Чистого четверга фарбують і розписують яйця, печуть паски, та дрібні борошняні вироби у формі, баранців, півників, голубів: запікають буженину, окіст, смажать телятину.

Більшість господинь намагається все випекти в четверг, бо в Страсну п’ятницю в суворий піст, не можна займатися господарськими справами. Але хто не встиг у четверг, можна випекти і в суботу. До свята намагаються приготувати найсмачніші, найдорожчі страви, які тільки може дозволити собі родина.

Для застілля на Великдень паски прикрашають квітами і разом із крашанками і писанками, у красивому посуді ставлять на видному місці. Можна розкласти цю смакоту на пророслу зелень вівса чи пшениці.

Багато людей увечері або рано – вранці поспішає до церкви на службу. Кожен несе традиційний великодній кошик, щоб освятити його по закінченню служби.

Прийшовши додому, перш ніж розговлятися всі христосуються, примовляючи: «Нехай життя буде кругле як яйце». Зазвичай трапеза починається з гри – в кого крашанка міцніша: цокаються яйцем по яйцю. В кого не розбилося – той і виграв. Переможця чекає цього року подарунок: обов’язково здійсниться його бажання, задумане в цей день. Крім того крашанками пригощають рідних, сусідів, які прийшли привітати, беруть із собою, коли йдуть у гості, роздають нужденним, або залишають у церкві.

Потім голова сім’ї розрізає паску і кожен їсть свій шматочок обережно, щоб жодна крихта не впала долі.

Але святкування Великодня в нашій країні – це не просто урочистий обід, приготований за віковими традиціями. Пасха – це час, коли ми зустрічаємося з найближчими людьми, радіємо теплій погоді, зеленій молодій траві, свіжому вітерцю... тому намагаємося і стіл прикрасити по весняному.

Як символ оновлення на стіл ставлять свячену воду і живі квіти. Квітами прикрашають також страви, ікони і будинок. Символ світла – це запалена свічка; символ життя – паски і фарбовані яйця.

Усіх зі святом Великодня ! Смачного!

Людмила Брижатюк,
бібліотекар І категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»

  • 20.03.2024 Новини рекомендаційної бібліографії