-= Меню =-

День Незалежності України

СВОБОДА І СУВЕРЕННІСТЬ НЕМИНУЧІ

Земля наша щедра, родюча, багата –
Усіх нагодують безмежні лани.
Хай знає весь світ про казкову країну,
Де синєє небо та жовті поля.
Хай квітне щаслива моя Україна!
Найкраща, безцінна, любима земл
я

     Щороку 24 серпня ми відзначаємо День Незалежності України ­– держане свято, що прийнято вважати датою держави Україна в її сучасному вигляді.

     З моменту проголошення  Акту незалежності України пройшло більше чверті століття, в нашій країні відбулося багато радісних і сумних подій, ми створили і продовжуємо створювати нову історію молодої європейської країни. На карті світу постала нова самостійна держава – Україна, яку потім визнали всі країни світу.

     Багато молодих і прогресивних українців народилися вже за часів незалежної України або в останні роки існування СРСР. Для сучасних дітей момент розпаду Радянського Союзу так само далекий і невідомий, як для більшості людей кріпосне право в Російській імперії.

     Чимало політиків і експертів вважають, що Україна не виборювала свою незалежність і що остання дісталася нам автоматично з розпадом СРСР.

     За всю історію нашої країни, з часів формування української нації і до наших днів, українці неодноразово намагалися стати незалежними.

     Вперше День Незалежності України відзначили 16 липня 1991 року – в річницю прийняття Декларації про державний суверенітет України Верховною Радою УРСР.

     Однак пізніше цю дату перенесли на 24 серпня. Саме 24 серпня 1991 Верховна Рада УРСР прийняла  Акт проголошення незалежності України. Остаточно День Незалежності України був підтверджений на всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року. З цього дня історія України змінилася назавжди.

     Територія України є неподільною і недоторканою. Віднині на території України мають чинність винятково Конституція і закони України.

     День Незалежності – це велике свято, це можливість відкрито вголос говорити і собі, і світові, що ти – українець, що в тебе є держава, і що ти можеш пишатися своїм народом.

    Свято незалежності безумовно є святом і є досягненням і для України, і для українців.

    В аспірантській залі бібліотеки УНУС діє книжкова виставка присвячена Дню Незалежності.

Олена Полянецька, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки