-= Меню =-

Святкування Різдва в європейських країнах

( Англія)

Магія Різдва зачаровує і вже з першими холодами і морозами ми все частіше поглядаємо на листки календаря, що, змінюючись один за одним, все більше наближають нас до свята. Все ближче в часі такі дорогі нам колядки, кутя та дідух.

У глобальному світі, як ніколи, стають важливими зв’язки з іншими, особливо європейськими, країнами, не тільки економічні, а й культурні, що означає, що нас цікавлять історія, мова і, звичайно ж, традиції. Своїми традиціями завжди славилась Велика Британія, яка є однією із найцікавіших європейських країн з віковими традиціями. Її Різдвяні традиції та їх становлення також варті уваги. Хоча сучасні британці не надто релігійні, для більшості сімей важливими є саме такі традиції Різдва, які об’єднують британців навколо сімейного вогнища. Це всім відомі різдвяні листівки, подарунки, ялинка, адвент календар, різдвяна гуска та пудинг і багато іншого.

На відміну від українців англійці меншу увагу приділяють святвечору, натомість святкують другий день Різдва, який носить назву «День подарунків» (Boxing Day), і відзначається на другий день Різдва 26 грудня. Для дітей, звичайно ж, є найбільш хвилюючою ніч перед Різдвом, коли Санта Клаус на своїх оленях мчить зі свого дому в Гренландії для того, щоб розкласти подарунки в панчохи, які діти вивішують напередодні. У свою чергу діти залишають солодке печиво для Санти і морквинку для його оленів.

Цікавими є деякі історичні факти становлення свята. Традиції святкування Різдва у Великій Британії беруть початок у шостому столітті, а в середні віки це стало важливим святом з традиційними різдвяними піснями. Дохристиянські традиції також увійшли у святкування.

Мало хто знає, що з 1647 по 1660 рр. веселощі при святкуванні були заборонені пуританським лідером Олівером Кромвелем, який вважав аморальними розваги у такий святий день. Заборона була скасована лише після його відходу від влади.

Цікавим фактом є те, що з 1551р. законом передбачено те, що кожний громадянин забов’язаний відвідати церковну службу на Різдво і всім забороняється користуватися будь-якими видами транспорту. Можливо, цим законом хотіли заохотити до смиренності та покірності, змушуючи навіть багатіїв іти пішки до церкви, чи просто хотіли уникнути проблем із паркуванням. Як не дивно, цей закон і досі не було скасовано, тож велика кількість англійців донині порушують його кожного року.

Традиція обміну подарунками, така мила дітям, встановилась досить пізно, під час правління королеви Вікторії у 19 ст. Саме під час її правління Різдво стало часом обміну подарунками і особливим святом для дітей.

Можна нескінченно описувати традиції Різдва Великої Британії і порівнювати з нашими власними, знаходячи багато спільного чи відмінного. Цей процес захоплює і надихає. Можливо, і нам захочеться, відриваючи листки календаря з 1 грудня, розпочати відлік до улюбленого свята, яке наближається. 

Вікторія Гейко-Черних, бібліотекар II категорії

Наталія Чернова, бібліотекар I категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки