-= Меню =-

Свято Покрови Пресвятої Богородиці

Хай Матір Божа вас оберігає, 

Від неприємностей застерігає.

Нехай дарує силу й процвітання,

І хай здійсняться всі бажання.

Свято Покрови Пресвятої Богородиці (Третя Пречиста) православні та греко-католики відзначають 14 жовтня. Покрову називають святом воїнів і прощення, весіль і матерів. У день Покрови Пресвятої Богородиці вшановується Матір Божа, яка є заступницею за рід людський.

Сама назва свята пов’язана з назвою частини одягу Пресвятої Богородиці – головного покривала, або мафорія, який став називатися на Русі «омофором».

Відповідно до оповідей, під час штурму Константинополя у 910 році, усі жителі міста сховались у Влахернському храмі та молились Пресвятій Богородиці, аби вона захистила їх, так і сталося. Богородиця, осяяна небесним світлом й оточена ангелами та святими, з’явилася людям. Пресвята Діва Марія зі сльозами на очах стала молити Бога за християн. Потім Божа Матір на знак того, що бере народ під свою опіку, покрила людей у храмі чесним своїм омофором (грецьке омофор – наплічник, тобто довга широка тканина з хрестом, яку носять священики на богослужіннях). Пресвята Владичиця сяяла небесною славою, а покрив у руках її блищав «краще за промені сонячні». Дивовижний покрив захистив місто. Піднялася буря і розкидала кораблі противника, позбавивши жителів Константинополя від смерті.

В Україні особливо значущим свято Покрови Пресвятої Богородиці було для козаків, які будували багато храмів Богородиці й особливо шанували ікони Покрови. Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Матір Божу вважали своєю заступницею і покровителькою.

Покрова Пресвятої Богородиці – одне з найважливіших християнських свят. Його повна назва – Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Пріснодіви Марії. Здавна вірили, що Покрова приносить щастя, кохання і достаток, оберігає від гріха і допомагає в нелегкий час.

До свята закінчуються усі найважливіші сільські роботи на землі. У Карпатській Україні до Покрови поверталися всі пастуші отари з полонин і завершували останню мандрівку чумаки.

Колись вважали, що цей період – це найблагодатніша пора весільних гулянь, початку вечорниць. У народі говорять: «Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем».

У цей день кожен віруючий повинен звернутися з молитвою до Пресвятої Богородиці, просячи у неї міцного здоров'я, допомоги, підтримки і захисту, а також сприяння в сімейному житті і, звичайно ж, кохання. Прийнято вважати, що протягом усього року Богородиця оберігає прохача, покриваючи його безпосередньо своїм покровом.

Це свято вважається одним із найбільш шанованих свят в Україні. Не виникає навіть суперечок між православними українцями й різновірами, котрі хоч і вкладають у це свято зовсім різний зміст, ставляться до нього дуже шанобливо.

Зі святом Покрови співпадає святкування Дня українського козацтва. Козацтву належить особливе місце в історії України та в історичній пам'яті українського народу. Саме козацтво було тією силою, яка активно впливала на історію України XVII–XVIII ст. День Покрова, 14 жовтня, святкується в усіх козацьких громадах світу дуже урочисто, з молебнями про живих, з панахидами про тих, хто відійшов в інший світ, з урочистими загальними зборами козаків.

Людмила Брижатюк, бібліотекар I категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки