-= Меню =-

Тематичний перегляд «Золота бджілка» в читальній залі періодичних видань

Останній місяць літа багатий на держані, міжнародні та православні свята. Завдяки їм серпень буде неабияким урочистим і насиченим.

Особливу увагу привертає 19 серпня. Цього дня українські пасічники відзначають своє професійне свято – День пасічника. Свято з’явилось порівняно недавно – встановлено в 1997 році Указом Президента. Це професійне свято для бджолярів-любителів та для людей, які займаються цим професійно. Цього ж дня православні відзначають Преображення Господнє, яке в народі називають Яблучним Спасом. У цей день за традицією в церквах освячують яблука і мед. Пасічники освячують вулики, щоб бджоли добре перезимували.

Історія пасічництва бере свій початок з давніх часів, коли при монастирях, у козацьких слободах та в простих обійстях селян тримали на подвір’ї бджіл. З різних держав мандрівники та торговці везли в Київську Русь найрізноманітніші товари і обмінювали їх на продукти бджільництва. Величезну роль відіграла у становленні української державності ця працьовита комаха – бджола. Князь Ігор після затвердження договору з візантійськими послами, разом з іншими дарами підніс їм віск, а його дружина Ольга – караван з сорока посудинами, що були наповнені медом і воском. У давнину продукти бджільництва обмінювали на золото, срібло, дорогоцінні прикраси, шовк.

Мед – еліксир життя і їжа богів. Це твердження повністю виправдано тією користю, яку приносять продукти бджільництва людям. Протягом сторіч виготовлення меду з кропіткого ремесла перетворилося на справжнє мистецтво. Засновником культурного бджільництва та винахідником першого рамкового вулика, який використовують пасічники і сьогодні, був українець – Петро Прокопович.

«Медом будуть харчуватися всі, хто залишиться на цій землі.»

                                                                                                  (Біблія Іс. 7:21)

З моменту написання цих слів пройшли тисячоліття, і на сьогоднішній день мед може претендувати на звання «національного продукту».

Наша країна має всі підстави пишатися своїми бджолярами. Адже за статистикою кожна сьома тонна меду в світі – український продукт. Україна вважається найбільшим виробником меду в світі.

Зважаючи на важливість 19 серпня для православ’я та для пасічників (в першу чергу, через те, що більше, ніж століття навчальна, наукова та практична діяльність Уманського національного університету садівництва була пісно пов’язана з бджільництвом), ми не могли обійти увагою його, тому в читальній залі періодичних видань бібліотеки підготовлено до перегляду цікаву тематичних підбірку періодичних видань, із сторінок яких зацікавлений читач дізнається про історію виникнення бджільництва, способи добування та цілющі властивості меду. Завітайте до нашої бібліотеки, будемо раді Вас бачити.

   

Збирати з квітів нектар,
У тому бджолиний рідкісний дар.
«Прийде зима. На вікнах лід,
А на столі запашний мед».

Самий щедрий дар природи
Бурштином іскряться соти,
Пахне полем, пахне лугом
Мед – бджолина заслуга!
 

Оксана Нечеснюк, бібліотекар І категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»