-= Меню =-

Тетянин день

Є у морозному січні день, забарвлений радісним та веселим настроєм – 25 січня Тетянин день. Жодні іменини не користуються такою популярністю, як цей день загального студентського свята.

Ім’я Татіана – грецького походження, у перекладі на українську мову означає «засновниця, розпорядниця». Жила свята Татіана в першій половині ІІІ ст. у Римі. Була єдиною донькою знатного римлянина, котрий таємно охристився, та у вірі виховав дівчинку. Досягнувши повноліття, Татіана відмовилася від заміжжя та присвятила життя церкві, ставши «нареченою Христа». Коли ж керувати імперією став фантастичний гонитель християн Олександ Север, Татіану схопили, завдали жорстоких знущань. Однак кожного разу Бог карав її ворогів, а Татіані посилав зцілення. Навіть леви, випущені з клітки, лагідно лизали їй ноги. Зворушені стійкістю, кати часто відмовлялися виконувати накази, просили у Татіани пробачення та переходили на її бік. Втім за вироком суду дівчину зарубали мечем. Сталося це 25 січня 226 року. Пізніше Татіана була зарахована до ліку святих.

Через сім століть після тих подій, 25 січня 1724 року, за наказом Петра Великого в Санкт-Петербурзі було відкрито Академію наук. Не інакше, як сама Свята мучениця Татіана, засновниця та розпорядниця, підказала царю, що у майбутньому цього зимового дня переплетуться любов до знань освіти та наук.

А в 1755 році, з легкої руки освідченого вельможі, графа Івана Шувалова, день спомину Татіани став днем народження Вищої школи. Саме 25 січня він ухвалив проект указу «Про заснування Московського університету», розроблений Ломоносовим, затвердив його в сенаті та подав на підпис імператриці Єлизаветі.

День підписання документу був вибраний Шуваловим не випадково. Він приурочив народження Храму знань (першого навчального закладу в царській Росії), до іменин своєї матінки Тетяни Петрівни. «Дарую тобі університет», – згодом цей вислів став крилатим.

А ще, через вісімдесят років, у 1835 році, Микола Перший наказав вважати Тетянин день – іменинами Московського університету. Відтоді щороку студенти та колишні однокурсники – медики, адвокати, вчителі, письменники збиралися у стінах рідної Альма-матері, аби заспівати «Гаудеамус ігнітур», вшанувати викладачів та пригадати романтику студентського життя.

Ось так і сталося, що Свята мучениця діаконеса Татіана стала покровителькою всіх студентів.

Поступово Тетянин день перетворився на свято. «Товариство допомоги студентам» влаштовувало у цей день грандіозні обіди для всієї студентської братії, під час яких студенти навіть вшановували професорів, підкидаючи їх 2 до самої стелі. Свято супроводжувалось ілюмінацією, феєрверками та театральними виставами.

І хоча витоки Тетяниного дня знаходяться в Москві, з часом студентське свято розповсюдилося скрізь. Адже це свято молодості, всіх, хто зберігає у душі вогонь творчості, жадоби знань, пошуку та винаходів.

У народному побуті на Тетянин день передбачають літню погоду: якщо на Тетяни іде сніг – літо буде мокрим, а якщо вигляне сонечко – рано прилетять птахи.

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки