-= Меню =-

Тетянин день

Тетянин день – християнське і народне свято, яке припадає на 25 січня, згідно з григоріанським календарем. Назване на честь святої Тетяни, християнської мучениці. яка жила в Римі, протягом правління імператора Александра Северуса. Ім'я Тетяна походить з давньоєврейської та означає «засновниця» або ж «повелителька». Свій День ангела власниці цього імені святкують кілька разів у рік, але найвідоміші іменини відзначають 25 січня та 14 вересня. Свято багате на історію та традиції, з якими ми з Вами неодмінно познайомимося…

То як же виникла ідея святкування дня Тетяни?

Дата святкування, а саме 25 січня, вибрана з певною метою – звернути увагу на служіння та страждання великої мучениці, якій присвячений цей день. Адже, якщо вірити народним переказам, саме в цей день вона зазнала жорстких тортур та страти з боку своїх гонителів.

Життя римської великомучениці Тетяни проходило в ті дні, коли язичники фанатично переслідували християн. Їх катували та жорстко знищували. Тетяна була християнкою з самого малечку. Її виховували в дусі покори та допомоги людям. В повнолітньому віці вона стала служницею в одному з християнських храмів Риму, де доглядала за важкохворими людьми.

Ще у молодому віці побожна християнка попала в полон до язичників, де піддавалася жорстоким катуванням. Проте Бог захищав свою вірну служницю та до ранку загоював її рани. Потім була спроба згодувати дівчину голодному леву. Це був поширений різновид страти, який проводився на великій арені з величезною кількістю глядачів. Та гонителі великомучениці Тетяни були вражені, коли побачили, що тварина смирно сиділа біля її ніг та лагідно їх облизувала. Наступною була спроба знищити дівчину у вогні, але вона не згоріла у полум'ї. Нічого не залишалося гонителям святої, як встромити їй меча в серце.

Свято має багату історію, тому не дивно, що традиції його святкування, які формувалися століттями, мають світське та церковне значення. Простий люд завжди дотримувався святкування Тетяниного дня. Жінки в цей день робили генеральні прибирання, також вважалося, що дівчинка, народжена 25 січня, буде хорошою господинею. Старші жінки випікали величезні короваї у формі сонця. Сонцю відводилось особливе місце у святкуванні цього дня. Вважалося, що піднявшись на найвищий пагорб та загадавши бажання, споглядаючи на сонце, можна бути упевненим, що воно виповниться.

У цей день віруючі відвідували церкви, щоб поставити свічки за успіхи в своєму навчанні чи своїх близьких. Саме в цей день у церквах відправляються служби, присвячені святій великомучениці Тетяні.

Є багато прикмет та повір'їв, пов’язаних з Днем Тетяни:

Саме в цей день хочеться привітати всіх Тетян з Днем Ангела! Нехай небесний охоронець буде поруч у хвилини радості і смутку, кохання і розлучень, щохвилини, щосекунди. Коли Ти впадеш, він – підніме, коли ти заплачеш – втішить, коли ти радітимеш він разом з тобою радітиме. Бажаємо бути завжди життєрадісними та чарівними, бажаємо великого успіху в житті, світлого шляху і хороших друзів! Нехай завжди в очах буде веселий блиск і багато планів на майбутнє!!!

Тетяна Сержук, бібліотекар ІІ категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»