-= Меню =-

Туризм - перспективна галузь сучасності

Поняття «туризм» в сучасному розумінні, як масове явище і широкодоступна можливість здійснення подорожі, сформувалось порівняно недавно, на початку минулого століття. Стрімко набираючи обертів, це явище стало настільки популярним, що туризмом у тій чи іншій мірі стала займатися переважна більшість людей, особливо в розвинених країнах і країнах, що розвиваються.

Розуміючи користь і важливість розвитку доступного туризму, в 1979-му році Генеральна асамблея Всесвітньої туристичної організації (UNWTO) при Організації Об’єднаних Націй, що розташовувалася на той момент в іспанському місті Торремоліно, заснувала міжнародне свято – «Всесвітній день туризму», яке було запропоновано відзначати 27 вересня. Метою цього свята було не тільки пропаганда туризму, а й широке висвітлення його внеску в економіку як окремих регіонів, так і світового співтовариства в цілому, а також подальший глибокий позитивний розвиток міжнародних зв’язків усіх країн.

За даними UNWTO, нині у світі туризм є третьою за величиною, після хімічної та паливної, галуззю економіки. Лише за минулий рік міжнародні кордони перетнуло близько 1,5 млрд чоловік. Передбачається, що до 2030 року ця цифра складе 1,8 млрд. Разом зі світовою громадськістю, День туризму відзначається сьогодні і в Україні згідно з Указом Президента від 21 вересня 1998 року.

З 1980 року Всесвітній день туризму присвячується певній тематиці. Всесвітня туристична організація визначила і тему 2020 року – «Сільський і екологічний туризм». У широкому сенсі під сільським туризмом розуміють подорожі з метою відпочинку та релаксації населення, що передбачає розміщення в сільській місцевості із залученням приватного сектору. Відпочинок на селі є одним із найперспективніших шляхів відродження та розвитку українського села, а також підвищення економічного рівня регіонів України.

З нагоди святкування Всесвітнього дня туризму в бібліотеці Уманського національного університету садівництва підготовлено книжкову виставку «Туризм – перспективна галузь сучасності».

На виставці представлені видання, в яких, окрім загальні теоретичних аспектів, розглядаються також стан, проблеми і перспективи розвитку туристичної індустрії в Україні та світі. Для пошуку інших матеріалів з даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки, традиційними картковими каталогами та інтернет-ресурсами, а наші бібліотекари з радістю Вам допоможуть.

Запрошуємо на перегляд виставки.

Ірина Козлова, бібліотекар І категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки