-= Меню =-

Творчий вечір із захисником Сергієм Біднячуком

24 лютого 2022 року люди, різні за віком, статтю та досвідом, взяли до рук зброю. Фермери, бізнесмени, журналісти, будівельники, програмісти – люди різних професій – відклали свої справи і мужньо стали на захист України, приєднавшись до сил територіальної оборони. Їх підрозділи з перших днів широкомасштабного вторгнення росії в Україну опинилися на лінії вогню. Разом з іншими підрозділами Сил оборони тероборонівці захищали Київ, Суми і Чернігів, тримали оборону Харкова, Миколаєва та Запоріжжя, прийняли бої у Херсоні та Маріуполі, боронили Бахмут.

Серед тероборонців був і Сергій Біднячук, непересічна особистість, військовослужбовець, поет, наш земляк з Монастирища, якого 16 квітня бібліотека Уманського національного університету радо зустрічала в своїх стінах. Саме йому – капітану, командиру стрілецької роти та поету – був присвячений творчий вечір, організований факультетом агрономії спільно з бібліотекою. Модерували захід завідувач кафедри рослинництва Віталій Кравченко та провідний бібліотекар Наталія Михайлова.

   

Сергій розповів присутнім студентам, науково-педагогічним працівникам, співробітникам та гостям університету, як і чому, не вагаючись, став на захист Батьківщини, як воював проти вагнерівців, в тому числі під Соледаром, що поранення отримав, коли разом з побратимами відшукав та виносив з поля бою тіло загиблого друга. Зараз військовослужбовець адаптується до життя без зору і складає вірші, планує після перемоги видати збірку з символічною назвою: «Десь на підступах до Москви».

Розповів Сергій і проте, як до нього прийшло натхнення. Він завжди жив звичайним життям людини, яка займається буденними справами, де не було місця поезії. Але коли розпочалась повномасштабна війна все змінилось, і душа воїна прокинулась поетичними рядками. Уперше віршувати почав ще в бліндажах – створював сатиричні твори, аби підняти бойовий дух побратимів. Вражає його перший вірш, який починається так банально, але кожне слово наповнене суттю – «І знову дощ на Бахмуцькім плацдармі…».

Цього дня студенти декламувати авторську поезію Сергія Біднячука, знайомивши загал із творчим доробком військовослужбовця: «Ми хлопці з Тро і не шкодуєм», «Навіяло», «Троянці на Олімпі», «Тешка», «Життя на Трої», «Моїм побратимам», «Вже вісім місяців з тих пір минуло», «Про наболівше», «Камені з неба», «Україна у вогні», «Я вірю» та інші.

Перебуваючи на фронті, свій стрес Сергій «лікував» римованими рядками, а зараз за допомогою поетичних рядків продовжує підтримувати своїх побратимів та розповідати оточенню правду про війну. Боротьба з ворогом для нього триває і зараз. Лише змінилась зброя: в руках у нього папір і ручка.

До творчого вечора долучилися і волонтери штабу «До перемоги»: Ольга Ситник, Вікторія Василенко, Людмила Фоменко, Тетяна Чоповдя, Ірина Решетник, Станіслав Алєксєєв. Активно долучається до волонтерського руху в м. Умані і колектив Уманського національного університету садівництва, підтримує проєкти волонтерських організацій, серед яких плетіння сіток, збір макулатури, «Ворогам – кришка»… Робить все можливе, щоб забезпечити надійний тил для наших ЗСУ.

   

   

Цього дня волонтери зробили подарунок для бібліотеки – передали до фонду музейної кімнати історії УНУС два тубуси гранати М67 USA, які стануть цінним експонатом в національно-патріотичній експозиції. Ця експозиція вже незабаром з’явиться у новообладнанній виставковій залі музейної кімнати. Її основна мета – збереження пам’яті про захисників, які загинули, боронячи цілісність і суверенітет України, збереження історичної пам’яті про події російсько-української війни та національно-патріотичне виховання молоді.

Під час творчого вечора із Сергієм Біднячуком ми гортали сторінки майбутньої збірочки «Десь на підступах до Москви». Ми вже знаємо, яким віршем вона починається, але не знаємо, яким буде завершена.

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України