-= Меню =-

Творчий вечір «Зупинка для душі»

30 травня в бібліотеці відбулась година поезії – творчий вечір «Зупинка для душі». Вона стала продовженням літературного конкурсу «Нас єднає університет», проведеного в березні з нагоди 180-річчя заснування Уманського національного університету садівництва та 210-й річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Участь у літературному змаганні брали студенти, викладачі, співробітники університету. Переможцем в номінації «Філософія життя» став педагог, викладач кафедри математики і фізики університету Володимир Петрович Мелех. Саме з його творчістю відбулось знайомство під час творчого вечора «Зупинка для душі». Сподіваємось, що такі зустрічі стануть традиційними, адже бібліотекою поставлена мета: зміцнення духовної єдності університетської спільноти та продовження добрих літературних традиції минулих поколінь нашого закладу освіти.

   

Ініціатори проведення заходу – бібліотекарі абонементу художньої літератури Наталія Михайлова та Олена Рудковська – у вступному слові розповіли, що членів журі і організаторів конкурсу дуже вразив представлений Володимиром Мелехом на конкурс вірш «Проростання». У вірші вивірено кожне слово, відчувається поетична майстерність автора:

Із рук моїх проростають дивні дерева
І п’ють мою кров, наче воду із надр землі,
І їх не лякає сурова пора лютнева,
Ось-ось і розпустять казкові квіти свої.
 
Я руки розправлю, щоб віти тягнулися вгору,
До сонця, до мрії, що блукають собі між хмар,
Бо мріям не місце у книгах старих з фольклору,
Вже краще згоріти у небі, немов Ікар.

Ведучі пригадали, як звернулися до Інтернету, і, на свій подив, дізнались, що ім’я Володимира Мелеха є досить відомим. Тому було вирішено познайомити з цікавою та неординарною особистістю і загал Уманського національного університету садівництва, де Володимир Мелех працює з 2023 року.

Під час творчого вечора «Зупинка для душі» бібліотекарі презентували Мелеха Володимира Петровича як педагога, математика, філолога, поета, культурно-громадського діяча родом із села Озерна Зборівського району на Тернопільщині.

   

   

Писати вірші Володимир Петрович почав ще за шкільною партою, але розквіт поетичної творчості почався у студентські роки. Він обрав складний фізико-математичний факультет Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Тим самим спростував теорію про фізиків і ліриків. Вже з 2004 року, ще навчаючись в університеті, Володимир Петрович починає працювати вчителем інформатики та математики в загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів у рідному селі. А диплом про вищу освіту отримав у 2005 році.

Другу вищу освіту здобув у 2014 році, отримавши диплом філолога і кваліфікацію вчителя української мови та літератури, з правом викладання зарубіжної літератури.

І ще один цікавий факт зі сторінок Інтернету, не пов'язаний з поезією, зацікавив студентів, присутніх на заході. Це було несподівано: Володимир Мелех взяв участь у кулінарному шоу «Великий пекарський турнір», що стартував на телеканалі «1+1» в 2013 році. За час проекту він презентував близько десяти різноманітних випічок, рецепти яких можна тепер знайти і в Інтернеті. В цей час Володимир успішно обіймав посаду директора школи. Після шоу в одному з інтерв’ю зізнався, що мріє про власну пекарню, а продовжувати працювати на педагогічній ниві, але у вищій школі.

Через десять років його мрія здійснилась. Нині Володимир Петрович –викладач Уманського національного університету садівництва.

Володимир Петрович розповів про українську скаутську організацію «Пласт», адже є її учасником. Йому імпонує мета діяльності організації – сприяти всебічному, патріотичному вихованню та самовихованню української молоді. Як і «Пласт», педагог прагне виховувати молодь свідомими, відповідальними і повновартісними громадянами українського суспільства.

Спілкуючих із присутніми на творчому вечорі «Зупинка для душі», Володимир Петрович розповів про три складові свого життя: педагогіка, подорожі, кулінарія. З теплотою він згадував своїх учнів, які зростали на його очах. Дехто з них теж вирішив стати вчителем. Поезія, яка лунала в читальній залі, знаходила відгук у кожному серці.

Олена Рудковська, бібліотекар ІІ категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 31.05.2024 В УНУС відбувся круглий стіл «Доброчесність у сучасному академічному середовищі – відповідальність кожного»

  • 24.05.2024 У бібліотеці УНУС вшанували пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу