-= Меню =-

У бібліотеці УНУС вшанували пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу

Щорічно 18 травня в Україні відзначається День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. З нагоди пам’ятної дати в бібліотеці Уманського національного університету садівництва відбувся історичний екскурс «Крим – 250 років страху». Ведучі заходу – бібліотекарі Олена Рудковська та Наталя Романецька – ознайомили здобувачів освіти університету із ключовими історичними подіями та викликами стосовно історії Криму, висвітлити елементи нівеляції російських стереотипів стосовно «російської історії Криму».

Модератори історичного екскурсу «Крим – 250 років страху» висвітили події, які сталися 80 років тому – 18 травня 1944 року: за вказівкою вождів тоталітарного режиму кримські татари, а з ними й представники інших національних меншин були примусово депортовані у віддалені регіони росії. Депортація була швидкою і жорстокою. Біль кримськотатарського народу – це наш спільний біль. Біль десятків тисяч кримських татар, які ніколи так і не повернулися до рідного Криму. Окрім того було охарактеризовано хронологію історичних подій, пов’язаних із колонізації Кримського півострова російською владою, що тривала майже три століття. Ця колонізація являла собою цілеспрямовану російську «інтеграцію» Криму в культурний, історичний простори, простір ідентичності. Історія для росії грає роль ідеологічної зброї підтримки теперішньої окупації, виправданням російського геноциду проти українців та кримських татар сьогодні.

   

   

Здобувачі освіти, присутні під час історичного екскурсу «Крим – 250 років страху», поповнили свої знання і уявлення про окупацію Кримського півострову, про систематичні порушення прав людини на цій території, сформували поняття про культуру трагічних дат нашої історії та вшанували пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу. Цього дня в читальній залі згадали тих, хто постраждав від дій злочинних російських режимів. Адже пам’ять про минуле робить нас стійкішими та зміцнює нашу волю.

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 31.05.2024 В УНУС відбувся круглий стіл «Доброчесність у сучасному академічному середовищі – відповідальність кожного»

  • 24.05.2024 У бібліотеці УНУС вшанували пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу