-= Меню =-

У бібліотеці відзначали День Конституції України

У 2022 році в Україні відзначають 26-ту річницю прийняття Конституції України. З цієї нагоди в бібліотеці Уманського національного університету садівництва було проведено низку заходів.

28 червня в рамках святкування Дня Конституції України в бібліотеці Уманського національного університету садівництва відбувся лекторій-дискусія «Конституція – законодавчий фундамент суспільства» для здобувачів освіти та науково-педагогічних працівників. Захід був проведений в онлайн форматі на платформі Zoom.

Реалізуючи лекторій-дискусію бібліотекарі мали на меті дати уявлення користувачам книгозбірні про те, що таке конституція, визначити характерні особливості Конституції України, як основного закону держави, зміст її окремих положень, сприяти виховуванню поваги до Основного Закону України, сформувати у них правильне ставлення до закону та необхідності його дотримання.

Провела лекторій-дискусія «Конституція – законодавчий фундамент суспільства» директор бібліотеки Тетяна Кравченко. Вона наголосила на тому, що Конституція України посідає важливе місце серед інших законів держави, адже саме вона є фундаментом для всіх законів у державі.

Проголосивши 24 серпня 1991 року Акт незалежності України та створивши самостійну державу, наша Батьківщина потребувала основного закону, за яким вона в подальшому повинна була існувати. Таким Законом стала Конституція України, прийнята Верховною Радою 28 червня 1996 року.

Саме 2022 році ми відзначаємо 26-ту річницю її прийняття. Вона утвердила реальність української національної державності, визнає людину найвищою соціальною цінністю, дає не тільки можливість нам будувати вільну, демократичну, соціальну і правову державу, а й є також даниною пам’яті мільйонів українців, що віддали своє життя за Україну.

Конституція України – це не лише Закон законів, це серце, ядро подальшого розвитку і вдосконалення суспільства. Вона увійшла в суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України.

Тетяна Кравченко звернула увагу молоді, що Конституція України чітко відобразила відданість України загальнолюдським цінностям, нормам міжнародного права. Червоною ниткою крізь Основний Закон пройшли ідеали гуманної, демократичної, правової, соціальної держави і громадянського суспільства, опорою якого покликана стати триєдність законодавчої, виконавчої та судової гілок влади.

   

Конституція закріпила в Україні засади державної політики, спрямованої перш за все на забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя. Вона заклала серйозні підвалини для розвитку і зміцнення демократичної, соціальної і правової держави, в якій людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються найвищою цінністю.

Через зміст Конституції проводиться надзвичайно цінна і гуманна ідея про те, що саме держава функціонує для людини, відповідає перед нею за свою діяльність, а не навпаки. І це є головним її обов’язком.

Про все це і не тільки директор бібліотеки Тетяна Кравченко спілкувалась з здобувачами освіти Уманського НУС під час лекторію-дискусії «Конституція – законодавчий фундамент суспільства». У ході його учасники дізнались, що таке Конституція, коли була прийнята Конституція України, дослідили історичний аспект законодавчого процесу в Україні. Тепер кожен з них зможе пояснити ознаки Конституції України та чому вона є Основним Законом України.

Напередодні та з нагоди Дня Конституції України бібліотека та центр культури і виховання Уманського НУС провели майстер-класи із виготовлення тематичної 3D листівки та ляльки-мотанки Стефанії для дітей, що завітали на освітньо-пізнавальні зустрічі до бібліотеки. Разом із юними друзями працівники університету виготовили листівку у вигляді жовто-блакитного сердечка, що символізує нашу любов до рідної неньки-України, а також в кращих українських традиціях кожен своїми руками створив ляльку-оберіг та вигадав для неї унікальне ім'я. Окрім того, розмовляли про Україну, її символи і, звичайно, Конституцію, розгадали тематичний кросворд.

   

   

До Дня Конституції України в бібліотеці Уманського НУС також презентовано книжкову виставку «Сила закону – сила держави!».

Шановні читачі! Запрошуємо Вас відвідати абонент художньої літератури та ознайомитись із виставкою. Вона обов’язково розширить ваші знання із конституційного устрою нашої держави.

 

 

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України