-= Меню =-

«У царстві мудрості, історії і тиші»

Щороку 30 вересня відзначається Всеукраїнський день бібліотек. Це передусім свято книг.

Книги стали невід’ємною частиною нашого життя. Саме завдяки книгам ми вчимося, пізнаємо ті частини світу, у яких нам не доводилося бувати. І якою б начитаною людина не була, завжди, читаючи книгу, вона для себе знаходить щось нове, щось цікаве. Користуючись книгою вдруге чи втретє, можна зрозуміти ще щось корисне. Це підтверджують слова Івана Франка:

Книги – морська глибина,
Хто в них пірне аж до дна,
Той, хоч і труду мав досить,
Дивнії перла виносить.

Людство не може залишитися без книг, періодики. Багато з нас ностальгують за поглибленим, вдумливим читанням від початку до кінця.

Чи потрібна бібліотека в майбутньому?

Сучасна бібліотека збирає не тільки твори друку, а також аудіо - і відеокасети, компакт-диски, комп’ютерні програми, бази даних. До послуг читачів – різноманітна аудіо- і відеотехніка, комп’ютери, розмножувальна техніка. Комп’ютерні технології використовуються при комплектуванні бібліотек, створенні довідкового апарату, обслуговуванні читачів. Бібліотека стає складовою сучасних інформаційних систем. «Якщо стара бібліотека була джерелом, до якого йшли всі, хто бажав знань, то новітня – це водопровід, який розносить життєдайну вологу по будинках» (Мельвіль Дьюі). Тому сучасну бібліотеку почали називати: «віртуальна бібліотека», «інформотека», «медіатека», замість слова «читач» з’явився термін «користувач» бібліотеки.

Бібліотека – це той храм, де завжди народжується і зберігається духовність. Пам’ятаймо, що у давнину бібліотеку називали «дім життя», «притулок мудрості», «аптека для душі».

В читальній залі Наукової бібліотеки діє ілюстративна – книжкова виставка «У царстві мудрості, історії і тиші» (присвячена до Всеукраїнського дня бібліотек).

Виставка «У царстві мудрості, історії і тиші»Виставка «У царстві мудрості, історії і тиші»

Тетяна Маєвська,
бібліотекар І категорії,
Тодосійчук Людмила,
бібліотекар І категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 04.04.2024 Квітневі вебінари від Clarivate та Elsevier для наукової спільноти