-= Меню =-

У день усіх закоханих

День Святого Валентина!!!
День закоханих й щасливих
Люди люблять і чекають,
А чого? Самі не знають.
У цей день все може статись:
Кожен може закохатись.
Будуть серденька співати,
Будуть квіти дарувати,
Будуть усмішки сіяти,
Хлопці на гітарах грати.
Свято ласощів й кохання,
Свято радощів й бажання.
Все червоне і чудове,
Все мрійливе і казкове.
Навкруги сердець багато.
Кожен хоче ВІДЧУВАТИ
Звідусіль слова кохання,
Поцілунків відчування.
Люди люблять і цілують,
Всім серця свої дарують.
Закохайтесь у цей вечір –
Зараз буде це доречно!!!

14 лютого в Україні і не тільки відзначатиметься вже таке звичне, але від того не менш загадкове свято – День Святого Валентина. Воно має давню історію, свої традиції і правила, багато хто намагається дотримуватися їх. В першу чергу – закохані, кому і присвячений цей день.

Покровителем свята вважається Валентин – юнак, який проживав в Х столітті в Римській імперії. Його діяльність вкрита загадками: за однією версією, Валентин був цілителем, за іншою – священиком. У першому випадку заведено вважати, що чоловік за допомогою своєї надсили лікував людей, а ті, у свою чергу, несли йому записки з проханнями про зцілення. Одного разу Валентин за це поплатився і потрапив до в’язниці. Там, мовить легенда, охоронець попросив його вилікувати від недуги свою дочку, що у Валентина успішно вийшло. Після цього дівчина в нього закохалася. Фінал цієї історії трагічний – 14 лютого Валентина стратили, але перед своєю смертю він зізнався в коханні своїй коханій в листі. Вважається, що з того моменту стало прийнято дарувати валентинки.

Попри те, що 14 лютого – це День всіх закоханих, святкувати його можна і потрібно не тільки тим, у кого є друга половинка. Це свято стосується всіх, хто вірить в світле і щире почуття. Тому поздоровлення у цей день адресують не тільки партнери з відносин і особистого життя один одному, але і друзі, приятелі, подруги, які бажають зустріти справжню любов.

День святого Валентина, зокрема, в Україні не є офіційним святом і вихідним днем. Проте його намагаються святкувати як у публічних місцях, так і у сімейному колі всі ті, хто вірить або шукає справжню любов. У Львові в цьому році, приміром, закохані пари можуть провести романтичний вечір в ретро-трамваї. Крім того, багато пар обирають для укладення шлюбу саме 14 лютого, тому роботу РАГСів у цей день продовжують до опівночі.

Багато країн мають свої традиції святкування Дня всіх закоханих. Наприклад, в США його відзначають з другої половини ХVIII століття. Сьогодні до святкування, крім закоханих пар, підключаються діти. Вони виготовляють святкові серця і дарують їх оточуючим. У сусідній Білорусі 14 лютого – це ще й день поцілунків. А в Польщі переконані, що мощі святого Валентина зберігаються саме в їхній країні. Тому 14 лютого всі закохані намагаються відвідати Познань, де моляться останкам святого.

В Японії цього дня влаштовують конкурси на найгучніші визнання в любові, а ще на День св. Валентина жінки і дівчата дарують чоловікам і хлопцям солодощі, переважно шоколад. Японці вважають, що тільки солодкий шоколад здатний передати силу кохання. Саме свято в Японії з’явилось після Другої світової війни. Якщо порівнювати це свято з українським, то в Японії дівчата докладають більше зусиль, аніж хлопці. Так кожна дівчина сама повинна приготувати для коханого шоколадні цукерки і подарувати їх. Навіть при бажанні подарувати коханому в цей день інший подарунок, вона зобов’язана поєднати його з чорним шоколадом або цукерками.

А в Німеччині, яка відзначає свято з середини ХХ століття, в цей день прийнято грати весілля або влаштовувати заручини.

Валентинів день в Англії та Шотландії в старовину супроводжувався таким звичаєм: молоді люди клали до мішечка відповідну їхньому числу кількість квитків, з позначеними на них іменами молодих дівчат; потім кожен виймав один такий квиток. Дівчина, ім'я котрої діставалось таким чином юнакові, ставала на наступний рік його «Валентиною», а він – її «Валентином». Це передбачало на цілий рік відносини між молодими людьми, подібні до тих, що, за описом середньовічних романів, були між лицарем та його «дамою серця» (скрізь супроводжував її, складав їй сонети, грав на лютні тощо). Про цей звичай згадує у своїй знаменитій пісні шекспірівська Офелія. Ймовірно, він є ще дохристиянського походження. Ще й донині Валентинів день в Шотландії та Англії дає молоді привід для різноманітних жартів та розваг.

Італійці у День Святого Валентина вважають своїм обов'язком дарувати коханим солодощі. В Італії цей день так і називають – «солодкий».

Пропонуємо Вашій увазі перегляд романтичної літератури до Дня закоханих, з якою Ви можете ознайомитись, завітавши до нашої бібліотеки.

 

«Гордість та упередження» – найвідоміший роман популярної британської письменниці Джейн Остін. Закохані серця часом легко долають соціальні бар’єри, але не завжди можуть обійти стіни власної гордості, звичайних непорозумінь, а інколи й упередженості. 21-літня Джейн Остін змогла так майстерно викласти у романі сподівання й розчарування, турботи й почуття закоханих Елізабет і містера Дарсі, що її книгу і сьогодні із захопленням читають мільйони читачів різних поколінь. Роман вирізняється зворушливою романтичністю, легким гумором, психологічно точно виписаними портретами героїв.

«Повернення в Удем. Книга 1» Стефані Харпер, героїня захоплюючого роману австралійської письменниці, з дитинства мріяла про прекрасного принца, нарешті зустрічає його. Найбагатша жінка Австралії, спадкоємиця нафтового магната, мати двох дітей, виходить заміж за знаменитого тенісиста, молодого красеня Грега Марсдена. Медовий місяць закінчується для Стефані трагічно – коханий чоловік під час полювання зіштовхує її в річку, що кишить крокодилами. Дивом виживши, Стефані готова до нового життя. Тара Уеллс – її нове ім'я.

«Повернення в Удем. Книга 2» Сім років пройшло після подій, описаних в першій книзі роману. Сім років щасливі в шлюбі Стефані і Ден Маршал, який врятував її. Стефані стає ключовою фігурою в світі бізнесу, очолюючи компанію «Харпер Майнінг»… Але з в'язниці виходить Джиллі Стюарт, колишня подруга Стефані і коханка Грега Марсдена, причетна до спроби її вбивства.

  

«Розвіяні вітром». Коли молода американська письменниця Маргарит Мітчел писала свій єдиний роман, вона навіть і згадки не мала про те, що він стане всесвітньо відомим. Проте зараз «Розвіяні вітром» вважають своїм найулюбленішим твором мільйони читачів. Шалене кохання головних героїв роману Скарлет О’Гара та Рета Батлера спалахує в один з найскладніших періодів життя США – під час Громадської війни Півдня та Півночі (1861–1865) та повоєнної Реконструкції. Здається, що у цьому вирі гине все – люди, маєтки, людські стосунки, і нема сили, яка може їх відродити. Але така сила є – вона називається любов'ю…

«Джен Ейр». Англійська письменниця Шарлота Бронте в своєму соціально-психологічному романі розповідає про долю дівчини з сирітського пансіону. Бронте сміливо викриває каліцтва буржуазного ладу, описує становище жінки в умовах вікторіанської Англії.

«Ромео і Джульєтта» – романтична і водночас трагічна п’єса класика світової літератури Вільяма Шекспіра. В основу сюжету твору покладено стародавню легенду про юних закоханих, що належать до ворогуючих родів, яка не втрачає своєї актуальності ось уже декілька століть. Любов піднімає Ромео і Джульєтту над безглуздим ворогуванням, що дісталося їм у спадок, облагороджує їх, змінює їхні душі і врешті мирить дві родини. Але фінал п’єси трагічний. Ворожнеча і прикрий збіг обставин призводять до смерті закоханих. Ця смерть – гострий виклик родинам, суспільству, яке за ненавистю і розбратом не здатне побачити велич любові.

«Ніхто, крім тебе». Попурярний кінороман відкриває серію найвідоміших бестселерів. В ньому стикаються одвічні людські пристрасті – любов і жадоба багатства. Що сильніше? Вражають відданість і краса почуттів головних героїв.

«Ті, що співають у терні». Роман сучасної американської письменниці, уродженки Австралії Колін Маккалоу – романтична сага про три покоління австралійських трудівників, про людей, чиє щастя насичене картинами барвистої австралійської природи, неповторними деталями австралійського побуту.

 

«Обіцянка». Юна художниця Ненсі і син мільйонерки Майкл покохали один одного, але доля втрішила розлучити їх. Обличчя дівчини понівечено в автокатастрофі, і мати Майкла пропонує Ненсі оплатити дорогу пластичну операцію в обмін на обіцянку не шукати зустрічі з її сином. Ненсі погоджується – вона впевнена в почуттях Майкла. Але він навіть не знає, що Ненсі залишилася жива.

Бібліотека Уманського національного університету садівництва вітає студентів, викладачів та всіх працівників університету з Днем святого Валентина. Бажаємо взаємного кохання у житті, нестримної любові до сім’ї, близьких та друзів. Нехай Ваші серця палко б’ються у ритмі щастя, нехай ваші почуття будуть щирими, душа летить до своєї мрії, а Ваша половинка обов’язково допоможе її здійснити.

Тетяна Сержук, бібліотекар ІІ категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки