-= Меню =-

Удобрення – основний фактор підвищення врожаю

Агрохімія відіграє велику роль у задоволенні суспільних потреб людства. ЇЇ досягнення використовують майже в усіх галузях сільського господарства. Особливе значення для рослинництва має виробництво та застосування мінеральних добрив, хімічних меліорантів, ріст активуючих та інших хімічних речовин. Вони сприяють відтворенню родючості ґрунту, підвищенню врожайності та покращенню якості продукції. В розвинених країнах світу від 30 до 70% приросту врожаю сільськогосподарських культур отримують за рахунок науково-обґрунтованого використання добрив.

Д.М.  Прянишников порівнював виробництво добрив з відкриттям нових континентів. Агрохімічні властивості сучасних ґрунтів далекі від оптимальних. Більшість із них характеризується пониженим вмістом гумусу, азоту, фосфору, калію та мікроелементів. Без вирішення цих проблем неможливо вирощувати стабільно високі врожаї сільськогосподарських культур. Застосування добрив запобігає виснаженню ґрунтів, розвитку ерозії та покращує показники родючості.

Одним із основних народногосподарських завдань є збільшення виробництва біологічно повноцінної конкурентоспроможної сільськогосподарської продукції, яка змогла б забезпечити людину відповідним харчовим раціоном у відповідності з фізіологічними нормами організму. Засоби хімізації на фоні високої агротехніки мають відігравати основну роль.

Сподіваємось, що знання висвітлені у запропонованих підручниках допоможуть майбутнім фахівцям забезпечити правильне застосування добрив та інших хімічних засобів та запобігти їх негативному впливу на рослини, тварин, людину, навколишнє середовище.

На допомогу навчальному процесу працівниками бібліотеки університету підготовлено віртуальну книжкову виставку «Удобрення – основний фактор підвищення врожаю», яка складається з 5 розділів: агрохімія, система застосування добрив, агрохімічний аналіз, удобрення сільськогосподарських культур та біологічно активні речовини в рослинництві.


1. Агрохімія

Геркіял О. М. Агрохімія [Текст] : навч. посіб. / О. М. Геркіял, Г. М. Господаренко, Ю. В. Коларьков. — Умань, 2008. — 300 с.

Розглянуто сучасний стан та необхідність збільшення виробництва і застосування добрив в Україні, їх роль у відтворенні родючості ґрунтів і підвищенні врожайності та якості сільськогосподарських культур.

Висвітлено основи живлення рослин, агрохімічні властивості ґрунтів України, характеристику і шляхи раціонального використання органічних, мінеральних добрив та хімічних меліорантів, суть і принципи складання системи удобрення.

Городній М. М. Агрохімія [Текст] : підручник / М. М. Городній. — 4-те вид., перероб. та допов. — Київ : Арістей, 2008. — 936 с.

Висвітлено теоретичні основи живлення рослин, приведена характеристика та способи використання добрив хімічних меліорантів, бактеріальних препаратів, стимуляторів росту та перспективи розвитку агрохімії. Розглянуто шляхи відтворення родючості ґрунтів, екологічні проблеми застосування добрив під сільськогосподарські культури. Обґрунтовано використання добрив та інших продуктів хімії при альтернативному та точному землеробстві, показані можливі шляхи отримання біологічно цінної конкурентно спроможної рослинницької продукції.

Гоподаренко Г. М. Агрохімія [Текст] : підручник / Г. М. Господаренко. – Київ : СІК ГРУП Україна, 2018. — 560 с.

Наведено характеристику та описано способи застосування органічних і мінеральних добрив, хімічних меліорантів і бактеріальних препаратів, досягнення агрохімії з оптимізації агрохімічних параметрів показників родючості ґрунту, системи застосування добрив у сівозмінах, удобрення польових, овочевих, плодових та інших сільськогосподарських культур.

Господаренко Г. М. Агрохімія [Текст] : підручник / Г. М. Господаренко. — Київ : СІК ГРУП Україна, 2015. — 376 с.

Висвітлено теоретичні основи живлення рослин, наведено характеристику та описано способи використання органічних і мінеральних добрив, хімічних меліорантів і бактеріальних препаратів, досягнення агрохімії з оптимізації агрохімічних параметрів показників родючості ґрунту, системи застосування добрив у сівозмінах, удобрення польових, овочевих, плодових та інших сільськогосподарських культур. 

Господаренко Г. М. Агрохімія [Текст] : підручник / Г. М. Господаренко. — Киів : ІАЕ, 2010. — 400 с.

Наведено характеристику та способи використання органічних і мінеральних добрив, хімічних меліорантів і бактеріальних препаратів, досягнення агрохімії з оптимізації агрохімічних параметрів показників родючості ґрунту, системи застосування добрив у сівозмінах, удобрення польових, овочевих, плодових та інших сільськогосподарських культур.

Господаренко Г. М. Агрохімія калію / Г. М. Господаренко, О. Д. Черно, О.В. Нікітіна ; за заг. ред. Г. М. Господаренка. — Київ : ТРОПЕА, 2021. — 264 с. ; іл.

Книга включає роботи з вивчення впливу доз, форм, строків застосування калійних добрив і польової сівозміни на формування калійного стану ґрунту, винесення калію врожаями, продуктивних сільськогосподарських культур. Висвітлено історію питання, теоретичні основи живлення рослин калієм, формування калійної складової родючості ґрунтів, умови застосування калійних добрив.

 

Гоподаренко Г. М. Практикум з агрохімії [Текст] / Г. М. Господаренко. — Київ : СІК ГРУП Україна, 2020. — 148 с.

Викладено методи й технології проведення аналізів ґрунту, рослин і добрив, які широко застосовуються в агрохімічній практиці. Практичне виконання завдань сприятиме застосуванню теоретичних знань з хімічного складу і живлення рослин, агрохімічних показників і засобів, систем застосування добрив та формуванню у студентів умінь, навичок і компетентностей з дисципліни.

2. Система застосування добрив

Господаренко Г. М. Система застосування добрив [Текст] : навч. посіб. / Г. М. Господаренко. — Київ : СІК ГРУП Україна, 2015. — 332 с.

Висвітлено фізіологічні основи, агротехнологічні прийоми та умови ефективного використання органічних і мінеральних добрив, хімічних меліорантів і бактеріальних препаратів, досягнення агрономії з оптимізації агрохімічних параметрів показників родючості ґрунту, системи застосування добрив у сівозмінах, удобрення польових, овочевих, плодових та інших сільськогосподарських культур. Розглянуто питання енергозбереження, охорони праці, екологічні аспекти системи застосування удобрення.

Господаренко Г. М. Система застосування добрив [Текст] : підручник / Г. М. Господаренко. — Київ : СІК ГРУП Україна, 2018. — 376 с.

Розглянуто фізіологічні основи, агротехнологічні прийоми та умови ефективного використання органічних і мінеральних добрив, хімічних меліорантів і бактеріальних препаратів, досягнення агрохімії з оптимізації агрохімічних параметрів показників родючості ґрунту, системи застосування добрив у сівозмінах, удобрення польових, овочевих, плодових та інших сільськогосподарських культур.

Господаренко Г. М. Основи інтегрованого застосування добрив [Текст] / Г. М. Господаренко . — Київ : НІЧЛАВА, 2002. — 344 с.

Розглянуті проблеми збереження та підвищення родючості ґрунту в польовій сівозміні. Зроблено аналіз сучасного стану, проблем і перспектив застосування добрив, особливостей формування параметрів родючості ґрунту за різних систем удобрення. Висвітлені питання удосконалення системи застосування добрив на основі розрахунку балансу елементів живлення в сівозміні, норм, доз, форм, строків і способів внесення добрив з урахуванням даних діагностики та біологічних особливостей живлення сільськогосподарських культур.

Лихочвор В. В. Мінеральні добрива та їх застосування [Текст] : навч. посіб. / В. В. Лихочвор. — Львів : Українські технології, 2008. — 312 с.

Подано значення макро- та мікроелементів у житті рослин, їх вплив на формування врожайності. Наведено характеристику основних макро- і мікродобрив. Розглянуто особливості удобрення найпоширеніших польових культур. Розглядаються питання листкового підживлення, розрахунку норм внесення мінеральних добрив, удобрення соломою.

3. Агрохімічний аналіз

Агрохімічний аналіз [Текст] : підручник / М. М. Городній, А. В. Бикін, А. Г. Сердюк та ін. ; за ред. М. М. Городнього. — 2-ге вид., переробл. та доп. — Київ : Арістей, 2007. — 624 с.

Викладено методи визначення якісної оцінки ґрунтів, рослин, добрив у системі ґрунт – рослина – добриво. Наведено методи визначення якості продукції рослинництва. Значна увага приділена роботі в лабораторії та на сучасних приладах. Приведена методика статистичної обробки результатів аналізу лабораторних та польових досліджень з використанням комп’ютерної техніки.

Агрохімічний аналіз [Текст] : підручник / М. М. Городній, А. П. Лісовал, А. В. Бикін та ін. ; за ред. М. М. Городнього. — Київ : Арістей, 2005. — 468 с.

Вперше на сучасному рівні викладено методи визначення якісної оцінки ґрунтів рослин, добрив. Наведено методи визначення якості продукції рослинництва. Приділена значна увага роботі в лабораторії та на сучасних приладах. Приведена методика статистичної обробки результатів аналізу лабораторних та польових досліджень із використанням комп’ютерної техніки.

Агрохімічний аналіз [Текст] : практикум / М. М. Городній, В. А. Копілевич, А. Г.  Сердюк, В. П. Каленський ; за ред. М. М. Городнього. — Київ : Вища шк., 1995. — 319 с.

Викладено техніку роботи в агрохімічній лабораторії, описано методи відбирання проб і проведення аналізу ґрунтів, рослин і добрив. Приділено увагу контролю якості і визначенню оптимальних норм добрив для різних сільськогосподарських культур.

Агрохімічний аналіз ґрунту, рослин і добрив на лабораторно-практичних заняттях з агрохімічної хімії [Текст] : навч. посіб. / І. М. Карасюк, О. М. Геркіял, М. В. Недвига та ін. ; за ред. І. М. Карасюка. — Київ : НІЧЛАВА, 2001. — 192 с.

Викладено рекомендації з агрохімічного аналізу ґрунту, рослин і добрив при проведенні лабораторно-практичних занять з агрохімії, наведено найголовніші сучасні методики виконання цих робіт, подано приклади розрахунків одержаних даних та їх використання в практиці застосування добрив у виробництві.

4. Удобрення сільськогосподарських культур

Господаренко Г. М. Удобрення садових культур [Текст] : навч. посіб. / Г. М. Господаренко. — Київ : СІК ГРУП Україна, 2017. — 340 с.

Висвітлено фізіологічні основи агротехнологічні прийоми застосування органічних і мінеральних добрив, хімічних меліорантів під овочеві, плодові, ягідні, декоративні, лікарські та інші культури, що вирощуються у промислових масштабах, на присадибних ділянках у колективних садах на квітниках і в міській квартирі.

Господаренко Г. М. Удобрення сільськогосподарських культур [Текст] : / Г. М. Господаренко. — 2-ге вид., переробл. і доп. — Київ : СІК ГРУП Україна, 2016. — 276 с.

Висвітлено теоретичні основи живлення рослин, наведено умови ефективного застосування органічних і мінеральних добрив, хімічних меліорантів і бактеріальних препаратів, досягнення агрохімії з оптимізації удобрення польових, овочевих, плодових та інших сільськогосподарських культур.

Господаренко Г. М. Удобрення сільськогосподарських культур [Текст] / Г. М. Господаренко. — Київ : Вища освіта, 2016. — 191 с.

Висвітлено теоретичні основи живлення рослин, наведено способи використання органічних і мінеральних добрив, хімічних меліорантів і бактеріальних препаратів, досягнення агрохімії з оптимізації удобрення польових, овочевих, плодових та інших сільськогосподарських культур.

Господаренко Г. М. Мікроелементи і добрива в живленні рослин [Текст] : навч. посіб. / Г. М. Господаренко, О. Б. Карнаух, А. Alexander ; за заг. ред. Г. М. Господаренка. — Кам’янець-Подільський : Рута, 2020. — 348 с.

Висвітлено фізіологічні основи, агротехнологічні прийоми та умови ефективного застосування мікроелементів, досягнення агрохімії з оптимізації удобрення польових, овочевих, плодових та інших сільськогосподарських культур.

5. Біологічно активні речовини в рослинництві

Біологічно активні речовини в рослинництві [Текст] : навч. посіб. / З. М. Грицаєнко, С. П. Пономаренко, В. П. Карпенко, І. Б. Леонтюк; за ред. З. М. Грицаєнко. — Київ : НІЧЛАВА, 2008. — 352 с.

Представлені класифікація і детальна характеристика біологічних препаратів, технології застосування на різних сільськогосподарських культурах; висвітлені питання доцільності застосування біологічних препаратів у сумішах з гербіцидами; машини і техніка їх застосування; подані заходи особистої та громадської безпеки під час роботи з біологічними препаратами і санітарно-технічні вимоги до них.

Віртуальну книжкову виставку підготували
Марія Фіткаленко, провідний бібліотекар,
Людмила Тодосійчук, бібліотекар І категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»

  • 20.03.2024 Новини рекомендаційної бібліографії