-= Меню =-

Українська вишивка – символ єдності та національної гордості

2006 року в Україні було запроваджено особливе свято – День вишиванки. Ініціатором створення виступила Леся Воронюк, яка на той час була студенткою історичного факультету Чернівецького національного університету. Дівчина запропонувала своїм одногрупникам обрати день та прийти на лекції в національному вбранні. Цю ідею підтримали не лише студенти, але й викладачі. З роками традиція стала популярною по всій території України. Дата завжди припадає на третій четвер травня. З нагоди Дня вишиванки пропонуємо ознайомитись з презентацією «РОСЛИНИ І ПТАХИ – СИМВОЛИ УКРАЇНИ».

Народні символи – це те, що найбільше любить і шанує народ. Називаючи народний символ, можна дізнатися, про яку країну іде мова. Коли ми говоримо про калину, вербу, дуб, тополю, барвінок, чорнобривці, то знаємо, що це народні символи України, які здавна уособлюють красу нашої Батьківщини, духовну міць народу, засвідчують любов до рідної землі.

Вишивала мама синіми ниткам, –
зацвіли волошки буйно між житами.
Узяла матуся червоненьку нитку, –
запалали маки у пшениці влітку.
Оберіг-сорочку вишила для сина.
Візерунком стали квіти України:
маки та волошки, мальви біля хати.
Долю для дитини вишивала мати.
Шила-вишивала  хрестики зелені, –
зашуміло листя на вербі й калині.
Золотилось сонце у розлогій кроні.
Вишивала долю, наче по долоні.
Оберіг-сорочку вишила для сина.
Візерунком стали символи Вкраїни:
і верба, й калина, сонях біля хати.
                                                                       Леся Вознюк

Святою для кожної людини є земля, де вона зробила перший крок, вимовила перше слово, почула мамину пісню-колисанку, пішла стежиною до школи. Ці почуття вічні. Для кожного з нас найдорожча і найрідніша та земля, на якій ми народилися, де живуть наші батьки, рідні, де поховані наші предки. Це – наша рідна земля, наша Україна, яку ми повинні любити, оберігати, захищати.

Особливе значення День вишиванки має саме сьогодні, коли ворог продовжує повномасштабну війну проти України. Ми маємо виборювати наше право на ідентичність та незалежність в боротьбі з агресором.

Українська вишивка є символом незламності українського духу, заявою на весь світ про те, що українці – вільний і непереможний народ.

Марія Фіткаленко, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 31.05.2024 В УНУС відбувся круглий стіл «Доброчесність у сучасному академічному середовищі – відповідальність кожного»

  • 24.05.2024 У бібліотеці УНУС вшанували пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу