-= Меню =-

Умань – окраса України

Умань мила! Умань дорога!

Де б не був, тебе не забуваю.

У житті моїм твоя снага

В час важкий мені допомагає.

Я без тебе, мов орел без крил,

Чи, як вишня, навесні без цвіту...

Ти для мене не шкодуєш сил,

Я тобою з ранніх літ зігрітий.

                                                                             М. Малиновський

В читальній №1 бібліотеки підготовлено репрезентативну виставку «Чарівна черкаська сторона» приурочену до Дня міста. На виставці представлені цікаві статті, книги журнали, які розкажуть про овіяне легендами місто козацької слави. Маючи надзвичайно багату історико-архітектурну спадщину, Умань обов’язково залишить у вашому серці особливий слід.

Відвідавши виставку ви зможете почитати перекази та легенди про походження назви міста та незвичайні розповіді  про козаків і гайдамаків, побувати біля єдиного в Україні пам’ятника Гонті і Залізняку, відвідати «маленький Ізраїль», доторкнутися до іудейської культури і помолитись разом із хасидами на могилі цадика Нахмана, помандрувати таємничими підземеллями та познайомитися з колоритним монахом вас запросить найстаріша будівля міста – василіанський Свято-Богородицький монастир,дізнаєтесь про створення козацького полку та старовинної фортеці, відвідаєте головний православний храм Умані – Свято-Миколаївський собор, побудований у 1809-1812 роках архітектором Томашем Етлінгером на замовлення мешканців міста, поруч з яким розташована унікальна пам’ятка торгової архітектури національного значення – Торгові ряди, споруджені у 1780 році за проектом архітектора Тепінгера. Пам’яткою національного значення є також костьол Успіння Богородиці, збудований коштом графа Олександра Потоцького на території польського кладовища.

      

   

   

Дуже ефективною будівлею міста є колишня міська управа, в якій розташований нині педагогічний університет, збудована у 1912 році за проектом одеського  архітектора Юрія Дмитренка. Проектувалась ця будівля як прибутковий дім із магазинами та кондитерською. Цікавою пам’яткою архітектури є колишній водяний млин (вул. Фортечна), який стоїть на річці Уманка. Будівлю млина можна вважати прикладом правильного використання пам’яток промислової архітектури. Сьогодні це ресторанно-готельний комплекс «Фортеця». Біля парку «Софіївка» розташовані корпуси Уманського національного університету садівництва, головний корпус вишу вражає своєю архітектурною довершеністю. У 1864 році архітектор М. Марков побудував домову церкву Марії Магдалини, з’єднавши навчальний корпус і пансіонат в одну споруду. В місті Умані є багато будівель, які збереглися кінця ХІХ–початку ХХ століть. Це комфортабельні готелі, гімназії, прибуткові будинки, адміністративні установи.

   

Ви можете відвідати міські музеї, інформація про які представлена на виставці, які мають багату колекцію експонатів, історичних цінностей, що нічого подібного в світі не знайдете. В краєзнавчому музеї, розташованому в старовинному будинку ХІХ століття, особливо цікаві археологічні знахідки часів Білогрудівської, Черняхівської, Трипільської культури, є просто унікальні речі культури наших предків. В картинній галереї можете ознайомитися з роботами художників на постійно діючій виставці майстрів мистецтва Уманщини.

Умань! Добра, ласкава Умань.
Хмари в небі — мов сива шаль.
Я люблю у Софіївці думать,
Із минулого знявши вуаль.       

Я люблю у Софіївці думать,
Відганяючи спогадів рій.
Від сьогодні, ласкава Умань,
Скільки житиму — бранець твій.

                                                                                В. Симоненко

Вітаємо з днем міста! Бажаємо, щоб кожен мешканець або гість нашого міста був щасливим, жив у достатку і благополуччі. Нехай у кожного буде своя прекрасна історія, яка сталася на вулицях улюбленого міста.. Нехай воно стане ще кращим і затишнішим. І нехай це свято гуртує і єднає нас у велику єдину родину.

Марія Фіткаленко, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»

  • 20.03.2024 Новини рекомендаційної бібліографії