-= Меню =-

Умань – перлина Шевченкового краю

Постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 2001 року № 878  місто Умань занесене до списку історичних населених місць України.

 В рамках проекту «Умань – перлина Шевченкового краю», присвяченого 400-літтю першої згадки про місто Умань,  Науковою бібліотекою для студентів агрономічного факультету було проведено краєзнавчу екскурсію.

 Умань – старовинне і разом з тим зовсім молоде місто. Кожне лихоліття, що проносилось над Уманю, стирало матеріальні та писемні свідоцтва, за  допомогою яких можна було б встановити час виникнення міста. Історія та сучасність цікаво переплелись у розповіді провідного бібліотекаря Наукової бібліотеки Наталії Михайлової, яка стала на дві години екскурсоводом. До речі, це одна з нових форм роботи Наукової бібліотеки, запровадженої директором Світланою Нижник.

 Екскурсія відбувалась напередодні святкування дня визволення України від німецько-фашистських загарбників, тому студенти хвилиною мовчання вшановували пам`ять загиблих у тих жорстоких битвах біля пам`ятного знака загиблим на місці концтабору для військовополонених «Уманська яма». Наталія Василівна розповіла про книгу Євгена Долматовського «Зелена брама». Автор був бранцем «Уманської ями», але йому вдалось втекти наприкінці 1941 року. Книга має дарчій напис: «Библиотеке Уманского сельскохозяйственного института на память. Умань 1сентября 1983 г. Евг. Долматовский».  Після втечі з полону і переправи через Дніпро біля Канева, Євген Долматовський написав вірш, який став «Піснею про Дніпро». Пісня сорок першого року повернулась до Умані на броні танків 2-го Українського фронту у березні 1944 року.

 Звичайно, що детально охопити всі історичні події під час подорожі було важко, тому екскурсанти були запрошені до книжкової скарбниці Наукової бібліотеки.

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 04.04.2024 Квітневі вебінари від Clarivate та Elsevier для наукової спільноти

  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»