-= Меню =-

В бібліотеці відбувся історичний екскурс

29 січня в Україні відзначають День пам’яті героїв Крут – українських студентів, які, намагались зупинити більшовицький наступ на Київ у 1918 році, потрапили в полон і були розстріляні більшовиками.

З цієї нагоди 01 лютого працівники бібліотеки Уманського НУС провели історичний екскурс «Пам’ятаймо про Крути!» для студентів та викладачів університету з метою формування в учасників заходу почуття патріотизму, любові до свого народу та Батьківщини. Історичний екскурс відбувся онлайн форматі на платформі Zoom. І складався з двох блоків.

   

Перший блок– презентаційний історичний матеріал, присвячений фактам і міфам битви під Крутами у 1918 році. Бібліотекарі Оксана Борейчук і Тетяна Сержук доволі коротко і максимально змістовно пояснили, що відомо про цю подію з історії Української Народної республіки та звернули увагу присутніх на найважливіші факти трагічної, але вкраї патріотичної сторінки минулого нашої України.

Що ж передувало бою під Крутами? 22 січня 1918 року на засіданні Української Центральної Ради було прийнято IV Універсал, який проголошував незалежність Української Народної Республіки. Проте більшовицька влада, не хотіла віддавати Україну і не визнавала її незалежності. Озброєні сили більшовиків, заволодівши вже східним шматком України, йшли до нашої столиці двома сильними арміями під проводом Муравйова. Реальним фактом є те, що на початок першої російсько-української війни УНР не мала власних збройних сил. Лідери Центральної Ради не думали, що їм доведеться воювати з Росією. Тому захист УНР ліг на плечі добровольців.

З українського боку в бою під Крутами брали участь приблизно 600 бійців: 250-400 старшин та курсантів Першої української військової школи ім. Богдана Хмельницького; 114-130 добровольців 1-ї сотні Куреня студентів Січових Стрільців (студенти університету св. Володимира, учні гідротехнічної школи, учні лікарської школи тощо); 60 вояків Куреня смерті; 80 бійців чернігівського вільного козацтва; кавалерійський загін. Сили були не рівними – їм протистояли шість-сім тисяч більшовиків.

Не зважаючи на це, бій 29 січня 1918 року тривав кілька годин і завершився великими втратами для більшовиків. Студенти призупинили ворожий наступ. Більшовицькі війська не мали змоги наступати 4 дні після бою. За цей час українські війська здійснили відступ, руйнуючи за собою залізничну колію та підриваючи мости.

Не всім вдалося дістатися до своїх. Відступаючи, одна чота (взвод) студентів у сутінках втратила орієнтир і вийшла на станцію Крути, вже зайняту більшовиками. 27 студентів та гімназистів опинилися в полоні. Трохи згодом до радянських рук потрапили ще двоє українських прапорщиків, які прикривали відхід своїх частин. Відтак ці 29 героїв були розстріляні або замордовані. Учень 7-го класу Григорій Піпський зі Старосамбірщини перед розстрілом заспівав «Ще не вмерла Україна». Це свідчить про патріотизм, який тоді був у молоді. Адже це були студенти, гімназисти, які фактично з аудиторій потрапили на війну.

Бібліотекарі, завершуючи перший блок історичного екскурсу «Пам’ятаймо про Крути!» наголосили на тому, що сміливість та жертовність крутянців зробила їх прикладом для майбутніх поколінь захисників України. З ними порівнюють захисників Донецького аеропорту в теперішній російсько-українській війні. Тому героїв Крут часто називають «першими кіборгами». Вони стали взірцем захисника Батьківщини – як і «кіборги» в новітній історії України.

Другим блоком історичного екскурсу став тематичний огляд літератури, присвяченої героїчним подіям 1918 року під Крутами, що зберігається у фонді університетської книгозбірні. Огляд літератури провела Наталя Михайлова. Вона завершила свій виступ уривком вірша «Пам’яті тридцяти» Павла Тичини, який писав: «Понад все вони любили свій коханий край. Вмерли в Новім Заповіті з славою святих».

Вічна слава героям Крут!

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки