-= Меню =-

В університетській бібліотеці відбулася творча зустріч, присвячена 255-й річниці Коліївщини

29 травня в бібліотеці Уманського національного університету садівництва відбулася творча зустріч «Не шкодувати життя за віру…», присвячена одній з визначних дат в історії України – 255-ій річниці козацько-селянського повстання у Правобережній Україні відоме під назвою «Коліївщина». Коліївщина – це одна з перших національно-визвольних революцій, яка мала на меті побудувати Українську національну державу, де б усі мали рівні права. Її рушіями були гайдамаки, які виступили проти національного, соціального, релігійного гніту українців з боку тодішньої польської влади.

   

Творча зустріч «Не шкодувати життя за віру…» була організована для університетської спільноти ГО «Уманське козацтво» ЧКТ УК спільно з бібліотекою УНУС. Та мала на меті ознайомити присутніх з історичною правдою подій, пов’язаних з Коліївщиною, збереження та популяризацію козацького руху в Україні, виховання у молоді за допомогою літературної та музичної творчості активної громадської позиції, почуття патріотизму та відчуття відповідальності за долю Батьківщини.

Захід об’єднав козаків-поетів та піснярів, які декламували, в переважній своїй більшості, авторську поезію та виконували авторські пісні. Модерував захід генеральний хорунжий УК, отаман Уманського Коша ім. І. Гонти Володимир Сивак.

На розсуд глядачів запропонували свою авторську поезію скарбничий Уманського козацтва Петро Троценко, доктор географічних наук, професор, козак УК Юрій Кисельов, учасник бойових дій добровольчого батальйону «Правий сектор», отаман Рижавської сотні Григорій Свірський, кандидат філософських наук, професор, поет Анатолій Карасевич, хорунжий Христинівського районового товариства УК Василь Кошельник. Пролунали на святі і поетичні рядки, написані хорунжим «Козацтва Маньківщини» Анатолієм Слободяником, у виконанні отамана Монастирищанського районового товариства УК, учасника бойових дій Василя Музики. Деякі прочитані вірші були присвячені історичним подіям, інші емоційно відображали сьогодення України, але всі вони були об’єднанні почуттям патріотизму, любові до своєї держави та безкомпромісними вірою і бажанням перемогти ворога, жити щасливо у вільній, незалежній Україні під мирним небом.

   

   

   

Підсилили національно-патріотичний характер творчої зустрічі «Не шкодувати життя за віру…» музичні виступи голови ради Старійшин Христинівського козацького полку Степана Ковбасюка, педагога, сотника УК Анатолія Чернія, педагога, керівника ГО «Шлях добра» Тетяни Мануйлової. До речі, пані Тетяна виконала авторський твір свого чоловіка курінного УК Сергія Кононенка, який до повномасштабного вторгнення росії працював викладачем УНУС та був лауреатом Всеукраїнського фестивалю «Пісні народжені в АТО», нині захищає Україну в лавах ЗСУ.

Цього дня до бібліотеки УНУС завітали також чоловічий народний аматорський колектив «Козацька Рада» та народний хор с. Дзендзелівка Маньківскої ОТГ. У виконанні чоловічого колективу пролунали музичні твори на слова Анатолія Слободяника. Під час виступу хору глядачі насолодились козацькими та гайдамацькими піснями.

   

   

Завдяки творчій зустрічі «Не шкодувати життя за віру…» здобувачі освіти, науково-педагогічні працівники, співробітники Уманського національного університету садівництва на лише познайомились із творчістю козаків Уманського коша ім. І. Гонти, а й нагадали, що українці є нащадками волелюбних та непереможних козаків, які у всі часи і за різних обставин боролись за побудову суспільства рівних громадян з рівними правами і рівними обов’язками, як і гайдамаки 255 років тому під гаслом «Україна без холопа і без пана!». Боротьба триває і сьогодні! Україна переможе!

Колектив бібліотеки висловлює щиру подяку Володимиру Сиваку та усім учасникам за співпрацю, організацію та проведення творчої зустрічі «Не шкодувати життя за віру…».

Тетяна Кравченко, директор бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України