-= Меню =-

В університетській книгозбірні відзначили День української державності

28 липня – особливий день – День хрещення Київської Русі, день розквіту української державності, що своїм корінням сягає часів Київської Русі, коли було засновано Київ, що й донині є величавою столицею сучасної України. Саме тому цю дату було обрано для відзначення особливого державного свята, Дня української державності. У 2022 році воно, згідно указу президента України, відзначається вперше. Долучилась до загальнонаціонально святкування і бібліотека Уманського національного університету садівництва.

З нагоди Дня української державності провідний бібліотекар Наталя Михайлова та бібліотекар І категорії Галина Вдовиченко провели усний журнал «Свою Україну любіть!» для здобувачів освіти та співробітників університету. Основна мета заходу – утвердження зв’язку українців, які живуть тепер, з багатьма поколіннями нашого народу через вивчення історії України, національно-патріотичного виховання, збереження національної єдності українського народу.

   

А наскрізною його ідеєю стала теза про те, що українці – це самодостатня нація, унікальна, духовно багата і ніким не скорена.

Бібліотекарі розпочали усний журнал, ознайомивши слухачів із ідеєю відзначення Дня української державності та з указом Президента України про це. Присутні на заході читачі книгозбірні познайомились із поняттям «державність», виокремили її ознаки, зрозуміли, що саме являється беззаперечними атрибутами держави та її символами.

Наталя Михайлова та Галина Вдовиченко зазначили, що наша державність зародилась за часів Київської Русі із заснування м. Києва, з початком розвитку православ’я та старослов’янської мови. Як логічне продовження, учасники усного журналу поетапно розглянули сторінки більш, ніж тисячолітньої історії України, які мали найвагоміший вплив на формування національної ідентичності української держави. Мова йшла про правителя і хрестителя Київської Русі Володимира Великого, про її спадкоємця Галицько-Волинське князівство, про таке унікальне світове явище, як Українська козацька держава, та Богдана Хмельницького. Не могли не згадати про Українську народну республіку та Західноукраїнську республіку, які об’єднавшись проголосили «першу незалежність» України. Завершальним акордом історичного акорду стала наша новітня історія. Працівники бібліотеки навели безліч прикладів із давнини та з сучасності української історії, коли українці дивували світ своєю любов’ю до рідної землі та самопожертвою.

Зокрема те, що пам’ятає наше покоління, вирішальні події, які ми творили разом, стали наочною демонстрацією відповідальності, згуртованості та сили нашої української нації! Студентська Революція на граніті у 1990 році, референдум 1991 року, коли 90% українців проголосували за незалежність України, акція «Україна без Кучми» у 2000 році, Помаранчевий Майдан 2004 року, Революція Гідності 2013-2014 років – усі ці унікальні для сучасної цивілізації явища, породжені Україною, на віки закарбуються у пам’яті людства.

Справжня сучасна Україна – це патріоти, які не шкодують життя за рідну землю, яку боронять від сусідньої держави-агресора, це добровольчі волонтерські рухи, які майже щодня доводять, що громадянське суспільство стає більш зрілим та відповідальним.

Завершився усний журнал «Свою Україну любіть!» поетичними рядками:

Любіть Україну, як сонце любіть,
як вітер, і трави, і води...
В годину щасливу і в радості мить,
любіть у годину негоди.
Любіть Україну у сні й наяву,
вишневу свою Україну,
красу її, вічно живу і нову,
і мову її солов’їну.
Без неї – ніщо ми, як порох і дим,
розвіяний в полі вітрами...
Любіть Україну всім серцем своїм
і всіми своїми ділами…

І справді, «…без неї – ніщо ми, як порох і дим…». Тому шануймося, друзі, плекаймо, оберігаймо і захищаймо Україну в своєму серці і у відкритому протистоянні із ворогом. І все буде Україна! З Днем української державності!

Тетяна Кравченко, директор бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки