-= Меню =-

В УНУС відбувся круглий стіл «Доброчесність у сучасному академічному середовищі – відповідальність кожного»

Бути доброчесним означає відстоювати те, у що віриш, що є правильним, що є найвищою цінністю. Це означає бути чесним та щирим з іншими та з собою. Дотримання культури академічної доброчесності належить до однієї з основних цінностей освітньої сфери. Проблеми доброчесності в навчанні та науці обговорювали студенти в Уманському національному університеті садівництва.

   

В рамках реалізації плану заходів сприяння розвитку та популяризації академічної доброчесності 29 травня в УНУС відбувся круглий стіл «Доброчесність у сучасному академічному середовищі – відповідальність кожного». Він був організований спільними зусиллями бібліотеки та Наукового товариства студентів УНУС. Під прицілом учасників опинились ключові запитання: Що? Звідки? Навіщо? У роботі круглого столу взяли участь спікери: заступник директора бібліотеки Наталя Олейніченко, психолог Валентина Мазуренко та студентка факультету економіки і підприємництва Ольга Левченко.

Доповідь Наталії Олейніченко «Академічна доброчесність: суть і значення» розкрила суть поняття академічної доброчесності та особливості його встановлення в Україні. Спікер охарактеризувала її принципи, визначила основні прояви недоброчесності в академічному середовищі та форми відповідальність за її порушення.

   

Поняття академічної доброчесності для України порівняно нове і набуло поширення лише останнього десятиріччя. В той час закордоном воно культивується, починається з 1980 років. Якщо в Україні напрацьовуються основні інструменти розвитку академічної доброчесності, то закордоном сформувались свої сталі традиції в різних країнах. Їх досвід стає гарним фундаментом для накопичення знань про академічну доброчесність та розвитку її культури в нашій державі. Тому актуальною стала доповідь студентки факультету економіки і підприємництва Ольги Левченко на тему «Академічна доброчесність: міжнародний досвід».

Напевно, всі погодяться бути чесним важливо. Під час доповіді «Академічна доброчесність в освітньому середовищі: повинність чи свідомий вибір?» спікер Валентина Мазуренко проаналізувала причино-наслідковий зв’язок між вибором бути чесним та особистим благополуччям, успіхом у житті. Вона спробувала наштовхнути на роздуми здобувачів освіти, відповівши на запитання: «Чи актуально бути чесним? Чи зобов’язані учасники академічної спільноти дотримуватись доброчесності у навчанні та науці?». І таким чином психолог мотивувала присутніх зробити особистий єдино правильний вибір.

   

Завершуючи круглий стіл, бібліотекар Оксана Борейчук провела бібліографічний огляд літератури із фонду книгозбірні «Бути чесним у навчанні і науці» та познайомить із книгами, які стануть у пригоді кожному, хто обирає шлях чесності і справедливості на шляху здобуття вищої освіти.

Тетяна Кравченко, директор бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 31.05.2024 В УНУС відбувся круглий стіл «Доброчесність у сучасному академічному середовищі – відповідальність кожного»

  • 24.05.2024 У бібліотеці УНУС вшанували пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу