-= Меню =-

В УНУС відбувся круглий стіл, присвячений пам’яті доктора біологічних наук, професора Федора Микитовича Парія

В музейній кімнаті історії Уманського національного університету садівництва, що функціонує в університетській книгозбірні, 16 березня відбувся круглий стіл «У хлібові сонце і доля», приурочений 80 річниці від дня народження Парія Федора Микитовича – видатного українського ученого генетика-селекціонера, доктора біологічних наук, професора, завідувача кафедри генетики, селекції рослин та біотехнології УНУС, засновника Всеукраїнського наукового інституту селекції (ВНІС), випускника Уманського СГІ 1965 року.

Як вчений, Федір Микитович досяг тих висот, якими можна не лише пишатися, а й які дали йому змогу стати наставником для майбутніх поколінь, передати свій досвід та знання докторантам, аспірантам, студентам – всім, хто хотів прилучитися до такої цікавої та таємничої царини – генетики та селекції. Вчений підготував шість кандидатів наук і одного доктора сільськогосподарських наук. Його творчий доробок нараховує 150 наукових праць із найактуальніших питань генетики, теоретичних і методичних основ селекції. Він є автором більше 50 винаходів із технології селекції рослин та більше 70 сортів і гібридів різних сільськогосподарських культур.

Пройшовши всі сходинки свого становлення, Федір Микитович Парій доклав чимало зусиль для досягнення своїх мрій та прагнень займатися такою бажаною для нього наукою – генетикою. Саме тому організатори ставили перед собою завдання максимально повно та змістовно цікаво розкрити для учасників круглого столу «У хлібові сонце і доля» його особистість та науковий доробок, щоб пам'ять про величного науковця збереглась у віках історії не лише рідного навчального закладу, а й історії української науки.

Зустріч з науково-педагогічними працівниками та здобувачами освіти факультету агрономії, що відбулася в онлайн форматі, складалась з чотирьох доповідей, співробітників університетської бібліотеки та науково-педагогічних працівників.

З життєвим шляхом та біографічними відомостями Федора Микитовича Парія учасників круглого столу ознайомила Оксана Свистун, фахівець першої категорії відділу інтелектуальної власності, комерціалізації і трансферу технологій, відповідальна особа музейної кімнати історії УНУС. Її доповідь «змалювала» Федора Микитовича, як людину, яка цілеспрямовано йшла до поставленої мети, яка повністю, до останнього подиху, була віддана своєму покликанню. Учасники круглого столу згадали науковця, який умів пожартувати, підбадьорити, зарядити своєю невичерпною енергією колег по роботі й студентську аудиторію. Його живу творчу натуру, його постійний пошук нового, його цілеспрямованість і завзятість у розв’язанні поставлених завдань.

Про наукові пошуки та досягнення селекціонера і генетика Федора Микитовича розповіла провідний бібліотекар Марія Фіткаленко. Вона ознайомила присутніх з науковими розробками та створеними ним сортами та гібридами сільськогосподарських культур. Учасники круглого столу з доповіді Марії Миколаївни дізналися, як спільними зусиллями Федора Микитовича Парія та його колег були створені сорти та гібриди соняшника «Український швидкостиглий», «Сонячний настрій», «Заграва», «Дракон», «Аурис», «Український Р1», «Матадор», «Армагеддон», «Мир», «Люкс», пшениці спельта «Зоря України, «Європа», тритикале «Алкид», жита «Сиріус», ячменя «Патрицій», рапсу «Синтетик», «Сніжна королева», «Добробут», «Айдар». Аграріям усієї України відомі нові сорти і гібриди соняшника, кукурудзи, буряка цукрового та кормового «Арратта», «Аватор», «Аббатиса», а також тетраплоїдний сорт буряка кормового «Адра».

  

Дуже цікавою та пізнавальною було повідомлення кандидат с.-г. наук, доцента, куратора наукового гербарію університету Тетяни Мамчур. Вона розповіла про історію створення наукового гербарію Уманського НУС, про його історичну та наукову цінність. Тетяна Василівна зосередила увагу на тих гербарних зразках, якими поповнився гербарний фонд завдяки Федору Микитовичу, його учням, аспірантам та послідовникам. Також вона закликала студентство до плідної співпраці та продовження заповіту Федора Микитовича займатися науковою роботою.

   

Завершив круглий стіл «У хлібові сонце і доля» доктор сільськогосподарських наук, професор Віталій Любич, який поділиться власним досвідом співпраці з Федором Микитовичем Парієм, спогадами про нього. Його розповідь була особливою, адже мову вела людина, яка тісно співпрацювала з Федором Микитовичем. Присутні побачили всю невичерпну енергію поважного професора Парія, його далекоглядні завдання, вагомі досягнення і напрацювання, якими будуть користуватися і вивчати прийдешні науковці. Федір Микитович слідував життєвому кредо: якщо хочеш, щоб твої досягнення і напрацювання побачили світ, ділися ними, тобто ділися своїми знаннями і досягненнями, щоб були продовжувачі твоєї роботи.

   

Праця Федора Микитовича Парія вкарбована у процвітання прийдешніх поколінь, у вічність, це його внесок у становлення і розвиток вітчизняної науки. Його творчий доробок – це заповіт майбутнім поколінням науковців і приклад чесного служіння обраній справі.

Оксана Свистун, фахівець першої категорії відділу ІВКТТ, відповідальна особа музейної кімнати історії УНУС

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України