-= Меню =-

Василь Стефаник: 150 років

14 травня 2021 року виповнюється 150 років з дня народження Василя Семеновича Стефаника – видатного українського письменника, громадського та політичного діяча, який увійшов в історію не лише української, а й світової літератури як автор правдивих соціально-психологічних новел з життя галицького селянства за часів Австро-Угорської монархії.

Хоч Василь Семенович написав за своє життя не так уже й багато, однак ім’я письменника стоїть поряд з іменами найвидатніших новелістів світу. Творча спадщина Василя Стефаника налічує 72 новели. Усі твори вражають реалістичністю зображених персонажів, оригінальністю стилю та художньою досконалістю та були ще за його життя перекладені багатьма мовами світу.

Важко віриться, але Василь Стефаник не вносив правок у написане. Якщо щось не влаштовувало, він не закреслював написане, а жмакав аркуша, викидав та починав писати все заново від першого речення.

Одного разу Василь Стефаник з цікавістю і подивом запитав письменника Гната Хоткевича, автора великих прозових творів: «Я не розумію, як ви можете так багато і так легко писати?» На це Гнат Хоткевич відповів: «Бачите, така вже несправедливість на цьому світі. Вам досить написати кілька сторінок, щоб сказати, що ви маєте талант, а мені треба – цілу книжку.»

Його твори суперечливі та неоднозначні. Вони можуть подобатись та викликати захоплення та подив, а можуть, навпаки, лякати, жахати викликати нерозуміння. Але з впевненістю можемо сказати одне, вони не залишать нікого байдужими та запам’ятаються на довго. Адже мають сильний характер! Не вірите? Що ж, в такому випадку радимо прочитати хоча б один його твір, обрати який можна, переглянувши віртуальну книжкову виставку до 150-річчя від дня народження Василя Стефаника «І ВСЕ, ЩО Я ПИСАВ МЕНІ БОЛІЛО».

Якщо бажаєте підібрати інші видання собі до душі, радимо скористатись ЕЛЕКТРОННИМ КАТАЛОГОМ БІБЛІОТЕКИ.

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»

  • 20.03.2024 Новини рекомендаційної бібліографії