-= Меню =-

Вечір пам’яті «Метри лишаються з нами»

25 травня відбувся вечір пам’яті «Метри лишаються з нами», ініціалізований факультетом лісового і садово-паркового господарства та проведений спільно з бібліотекою університету. Він був присвячений пам’яті кандидата технічних наук, доцента кафедри геодезії, картографії і кадастру УНУС Степана Романчука.

Степан Васильович народився в 1932 р. у селі Розсохи Деражнянського району Хмельницької області. Брав участь у бойових діях у Німеччині під кодовою назвою «День Х» в 1953 році. Майбутній вчений у 1962 році закінчив Львівський політехнічний інститут. Згодом працював на будовах Бухтармінської ГЕС, Дніпропетровського металургійного заводу, Новомосковського трубного заводу, гірничого металургійного комбінату в м. Вільногірськ. З 1967 року розпочалась його наукова і педагогічна робота в Національному університеті водного господарства та природокористування. Захистивши дисертацію у 1980 році, Степан Романчук отримав звання кандидата наук. З 2017 року і до останніх днів свого життя працював в Уманському університеті садівництва. Науковий доробок науковця налічує 95 праць, серед них: 8 посібників, одна монографія етнографічного дослідження і один підручник для вищої школи.

На вечір пам’яті були запрошені син Степана Васильовича, заступник директора Рівненського обласного краєзнавчого музею Олег Романчук, який приєднався до зустрічі засобами онлайн зв'язку, та учень науковця, кандидат сільськогосподарських наук, доцент Володимира Кирилюк. Вони поділилися зі здобувачами освіти, присутніми в читальній залі бібліотеки, спогадами про вченого та його вклад у розвиток геодезії як науки.

   

Також у рамках вечора пам’яті «Метри лишаються з нами» відбулася презентація підручника Степана Васильовича Романчука «Інженерна геодезія», що став підсумковою працею талановитого вченого та педагога. Цей підручник – не замінна допомога у навчанні майбутніх фахівнів-геодезистів. Адже у ньому особливу увагу автор приділив способам визначення положення точок на поверхні Землі, зображення її частин на топографічних планах і картах, побудові профілів місцевості за заданим напрямом, методиці вертикального планування кварталів та проїздів, рішенню інженерних задач на місцевості, виносу проєкту в натуру. Читач також знайде на сторінках підручника правила техніки безпеки при геодезичних роботах та правила поведінки з професійними приладами.

Приємним є той факт, що 15 примірників підручника «Інженерна геодезія» були передані представниками кафедри геодезії, картографії і кадастру до фонду бібліотеки. Тому наші читачі від тепер зможуть насолодитись фаховою літературою в сфері геодезії.

Тетяна Кравченко, директор бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки