-= Меню =-

Великий майстер детективу Жорж Сіменон

20 лютого 1929 року, майже 94 років тому, у голландському містечку Делфзейлі на світ з'явився він – 44-річний чоловік, високого зросту, широкоплечий, міцної статури. Він носив капелюх і старомодне пальто з оксамитовим коміром, у роті люлька, і тільки люлька – це його незмінний атрибут!

Він розумний, винахідливий, терплячий і невтомний – всі ці якості характеру потрібні, щоб переслідувати того, хто порушив закон. Йому під силу прояснити найзаплутанішу кримінальну авантюру і вивести на чисту воду злочинця. Але навіть до найзапеклішого негідника він ставився з жалем, вважаючи, що не можна ділити людей на поганих і добрих.

    

Звичайно, ви вже здогадалися, що йдеться про знаменитого комісара Жуля Мегре. Втім, привід відсвяткувати день народження уславленого комісара ще представиться. Поговоримо сьогодні про його літературного батька, Жоржа Сіменона, адже саме він народився 13 лютого 1903 року.

Жорж Жозе Крістіан Сіменон народився в місті Льєж. Батьки були службовцями. Батько Жоржа працював у страховій компанії. Дитинство було не найлегшим у хлопчика. Дуже часто, сім'я ділила свою житлоплощу із сторонніми людьми, яким батько здавав куточок їхньої квартири. Але як раз таки завдяки квартирантам і створювалися образи героїв майбутніх творів Сіменона. У 1919 році Жорж починає працювати в місцевій газеті репортером. У Жоржа з'явилася можливість досліджувати життя міста, і саме в цей час на світ з'являються його перші твори. Завдяки роботі репортера Сіменон дізнавався не лише про події та секрети міста, він був вхожий у різні кола, був знайомий з багатьма людьми. У 1919 році автор випускає свою першу і досить велику роботу «На мосту Стрілків». Свою журналістську і літературну діяльність в 1922 році продовжує переїхавши з дружиною в Париж, після смерті батька. Париж зачарував Жоржа і подарував йому багато ідей для захоплюючих романів. Починаючи з 1928 і по 1935 рік Сіменон дуже багато подорожує. Він відвідав міста Бельгії, Франції та Голландії, черпаючи натхнення для творів. Після довгої подорожі, він зупиняється на півночі Голландії, де і написав перші сторінки свого легендарного детективу про комісара Мегре. Саме цей роман зробив його всесвітньо відомим.

Літературознавці виділяють у творчості та бібліографії Сіменона два напрями: книги про Мегре та романи, які сам автор іменував «важкими». 1950 року він написав «Записки Мегре», розповівши історію створення персонажа. У молодості письменнику хотілося створити образ захисника, який готовий прийти на допомогу простим людям, знав про них все і ладен був дати пораду. Таким виявився Жуль Мегре.

До речі, комісар не любить, коли його називають повним ім'ям. Навіть дружина кличе героя просто Мегре.

Для захоплюючої історії чоловікові не потрібне шпигунське обладнання чи любовна інтрига. Мертва дівчина, пара доказів – цього цілком достатньо.

 Комісар Мегре Жоржа Сіменона – це абсолютна та визнана у всьому світі класика жанру. Твори про комісар кримінальної поліції ось уже багато десятиліть вражають читача не тільки майстерно збудованою інтригою та гострим сюжетом, а й дивовижною глибиною проникнення в таємні лабіринти душі «середньої людини» – людини, зовні непомітної, але здатної багато на що…

 «Чому людина скоює злочин? З ревнощів, жадібності, ненависті, заздрощів,

значно рідше через потребу... Словом, її штовхає на це одна з людських пристрастей».

Життя, яке прожив Жорж Сіменон, здається набагато цікавішим і драматичнішим, ніж біографія Мегре. Але саме історії про комісара поліції вже багато десятирічь завойовують увагу читачів, дозволяючи не лише розібратися у скоєних злочинах, а й прогулятися Парижем, якого більше немає.

Навіть на пенсії Мегре не зраджує власним звичкам. Чоловік не розлучається з люлькою, регулярно відвідує улюблений,  
а щовесни гуляє з дружиною Парижем.

Творчість Жоржа Сіменона – це не тільки детективні твори про комісара Мегре, головними його творіннями вважаються, так звані психологічно важкі романи, такі як «Потяг», «Бруд на Снігу», «Поїзд з Венеції», «Президент». У них з унікальною жорсткістю проявляється вся складність навколишнього світу, людських взаємин, і соціальна психологія життя.

Письменник та його життя і досі викликають інтерес в усьому світі. Він був одним із найплодовитіших авторів, з під його пера вийшло понад 400 романів, 20 мемуарних книжок, величезна кількість репортажів. За підрахунками літературознавців в його творах діє більше, ніж 4 тисячі героїв, представників трьох поколінь, які могли би населити невелике містечко…

Сіменон писав свої книги з величезною швидкістю, перший роман з «циклу Мегре» був створений всього за шість днів. Біографи підрахували, що в день письменник був здатний «видати» до 80 машинописних сторінок.

Крім жінок та літератури Сіменон мав ще одну пристрасть – подорожі. Письменник жив повним життям. Подорожі до Африки, Східної Європи, Середземноморськими країнами збагатили його досвід, а здійснена в 1935 році кругосвітня подорож серйозно поповнила багаж знань і запаси фантазії. Доречи, письменник двічі бував в Одесі.

«Я приїжджав до Одеси двічі, вдруге з моїми дітьми та онуками. У мене про це місто чудові спогади. Найбільше мене вразили вулиці, засаджені квітучими деревами, і в передмісті – маленькі будиночки, дуже веселі та різнокольорові.»

Знаменитий бельгійський письменник у 1933 році відвідав Одесу зі своєю дружиною Тижею.
Сіменон прожив в Одесі тиждень у номері готелю Лондонський на Приморському бульвар.

У травні 1972 знаменитий автор написав свій останній детектив. У вересні 1989 рока Жорж Сіменон написав останню сторінку свого життя.

Проте невдовзі після смерті знаменитого автора кримінальну хроніку Брюсселя приголомшила історія, яка ніби зійшла зі сторінок його романів…

…Місце дії – Брюссель, скромна похоронна контора «Інший світ». Трунар – поліцейський у відставці. Наприкінці робочого дня там з'являється повненька жінка років сорока. Вона просить терміново кремувати свого друга, який нібито помер від серцевого нападу. Дивна поспішність – втім, чого не відбувається у похоронному агентстві! Тим більше, що є і свідоцтво про смерть, виправлене брюссельським лікарем. Однак наступного дня колишній поліцейський готує тіло до кремації - і виявляє, що у покійника практично відірвано вухо і по всьому тілу сліди ударів чимось важким! Незабаром у похоронній конторі з'являється детектив, щоб оглянути труп. Немає сумнівів – очевидна насильницька смерть. Поліція відкриває справу і виписує ордер на арешт… Женев'єві Сіменон, племінниці великого письменника!

Складалось враження, ніби вигадка метра увірвалася у життя.

Читайте Сіменона! Він вражає і захоплює.

Олена Рудковська, бібліотекар ІІ категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 06.05.2024 Реєструйтесь на вебінари від Clarivate та Elsevier: Web of Science, Scopus і ScienceDirect

  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України