-= Меню =-

Від Головного училища садівництва до національного університету садівництва: в об’єктиві студентське життя

17 вересня в бібліотеці Уманського національного університету садівництва відбувся круглий стіл «Від Головного училища садівництва до національного університету садівництва», присвячений 180-річчю з часу заснування одного з найстаріших навчальних закладів України, першого та єдиного в галузі садівництва Уманського національного університету садівництва. В роботі круглого столу взяли представники студентської рада університету, а також студентська рада та здобувачі освіти факультету агрономії.

Модератор заходу – директор бібліотеки Тетяна Кравченко – привітала зі славним ювілеєм присутніх, адже саме восени 1844 року за парти сіли перші десять вихованців Головного училища садівництва, з якого і розпочалася славна історія нашої Альма-матері.

   

З доповіддю «Від початку до наших днів» виступила куратор музейної кімнати історії УНУС Світлана Гасіца. З її виступу присутні дізнались про необхідність на той час створення вищого навчального садівничого закладу в Одесі і причини передислокації до Умані. Світлана Аркадієвна майстерно порівнювала різні покоління учнів і студентів закладу освіти. Яскрава презентація гармонічно доповнювала її розповідь.

   

Ще одній ювілейній даті була присвячена розповідь бібліотекаря Єфросинії Сохацької «Агрикультурна робота в Уманському сільськогосподарському технікумі». Учасникам круглого столу «Від Головного училища садівництва до національного університету садівництва» було цікаво дізнатись про події 100-літньої давнини. Єфросинія Яківна вела мову про агрикультурну роботу, організовану в 1924 році, яка зазнала інтенсивного розвитку у 20-30 роках минулого століття. Мета проведення агрикультурної роботи – нести знання до широкого загалу, інформувати про актуальні агротехнології, боротьбу із шкідниками, захист рослин. Агрикультурною роботою в Уманському сільськогосподарському технікумі відала агрикультурна комісія, утворена з студентів, під керівництвом учбової частини та правління технікуму. Це було на той час своєрідним студентським самоврядуванням, яке займалось просвітницькою роботою в селах Уманської округи.

   

Молодь повинна знати, що традиції минулих поколінь підтримуються та примножуються в Уманського НУС. Саме про це розповіла у своєму виступі голова ради студентського самоврядування Олександра Курмаз. Вона наголосила, що саме самоуправління у співпраці з адміністрацією університету надає студентам більше прав та можливостей бути почутими, мати можливість невпинно рухатись вперед і розвиватись.

Круглий стіл «Від Головного училища садівництва до національного університету садівництва» був завершений бібліографічним оглядом літератури «Книжкові пам’ятки історії Уманського національного університету садівництва», який підготувала провідний бібліотекар Наталія Михайлова. На огляді були представлені друковані видання, які розповідають про історію і сьогодення університету. Історичні нариси, довідково-біографічні видання, наукові праці, художня література, поетичні збірки відобразили різнобарвну картину закарбовану у століттях нашого університету. Наталія Василівна запросила слухачів вивчати історію Альма-матер і кожному знати свій родовід.

   

Учасники заходу не могли не згадати реалії сьогодення. Вірш випускниці університету Валерії Абакумової із збірки «Алеями вічного саду» став прологом до хвилини мовчання за полеглими на фронтах російсько-української війни наших випускників, здобувачів освіти і їх побратимів.

Коли палають небо і земля,
Повсюди грім гримить і гинуть діти,
Коли до смерті лише крок життя,
І сльози вже нема куди подіти,
Війна це горе, смерть, розлука, страх…
І де б це не було, в якій країні,
Як зупинити цей страшенний жах?
Як змити сльози хоч одній дитині?

Атмосфера круглого столу «Від Головного училища садівництва до національного університету садівництва» була заходу теплою і дружньою. Спілкування тривало і після закінчення заходу. Колектив бібліотеки університету сподівається, що співпраця з радою студентського самоврядування і новим поколінням студентів 2024 року буде плідною і обов’язково залишить слід в історії.

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 17.09.2024 Михайло Коцюбинський крізь виміри часу