-= Меню =-

Відбулася година-реквієм «Чорнобиль – трагедія, подвиг, пам’ять»

26 квітня працівниками бібліотеки Уманського національного університету садівництва проведено годину-реквієм «Чорнобиль – трагедія, подвиг, пам’ять» за участю здобувачів освіти та викладачів в онлайн форматі на платформі Zооm, з метою розширення знань про Чорнобильську трагедію, виховання почуття вдячності та глибокої поваги до людей, які ціною власного життя та здоров’я захищали Україну від наслідків аварії на ЧАЕС.

Ведучі – бібліотекарі Оксана Нечеснюк та Оксана Борейчук зазначили, що чорних дат в історії людства немало. Одна з них – 26 квітня, коли над квітучим Поліссям здійнявся в нічне небо зловісний вогонь радіаційного вибуху на Чорнобильській АЕС. Гіркі чорнобильські дзвони не стихають ось уже 36 років. Це спогади, які пронизують серце гострим болем. Тривожні дзвони чорнобильської біди застерігають, нагадують про тих, кого катастрофа знищила відразу, і про тих, кого знищила згодом.


Ліквідатори, переселенці, інваліди, дорослі й діти, навіть ті діти, які народилися після «аварії» – й досі п’ють гірку полинову чашу Чорнобиля, який розділив долю людей на «до» і «після».

У ході заходу учасники мали змогу переглянути презентацію «Чорнобиля гіркий полин», яка познайомила присутніх з людьми, які першими прибули до реактора через кілька секунд по тривозі і кинулися у полум’я – смертельну радіацію.

Хто вони, ці юнаки, які ввійшли в безсмертя? Люди, які подарували нам життя? Це Герої – лейтенанти Володимир Правик, Віктор Кибенок, сержанти Микола Ващук, Володимир Тишура, Василь Ігнатенко, Микола Титенок. Перебуваючи у зоні високої радіації, ці люди робили все, щоб зупинити пожежу, урятувати станцію. Сьогодні зрозуміло: наслідки аварії на ЧАЕС могли б бути значно більшими, якби не самопожертва і мужність тих, хто був там у перші тижні після лиха... Кількість людей, що брали участь в гасінні пожежі на ЧАЕС, становила 240 тис. Всі вони отримали високі дози радіації. Однак саме пожежникам вдалось врятувати нас від справді серйозної катастрофи – сильного водневого вибуху, який міг стати наступним етапом трагедії.

Про причини і наслідки Чорнобильської катастрофи присутні дізнались з відеосюжету «Гірчить Чорнобиль крізь роки».

Ведучі також наголосили, що тема Чорнобиля на сьогодні актуальна як ніколи. 24 лютого 2022 року в перший день російсько-української війни російські окупанти захопили Чорнобильську атомну електростанцію. Персонал став заручником загарбників, бо росіяни не давали провести ротацію, а втома працівників загрожувала безпеці на законсервованій ЧАЕС. Ворог використовував її як свою військову базу. І, звичайно, ми розуміємо, чому. Тому, що це – укріплений об'єкт навіть в мирний час, є периметр станції, є огорожа, є відеоспостереження повністю по периметру станції, за усіма об'єктами, за усіма переміщеннями, за діями поблизу станції, все це контролюється з одного пункту керування. І ось вони захопили цей пункт і думали, що контролювали самі ситуацію повністю на атомній станції. Але 31 березня окупанти покинули зону ЧАЕС, навіть під час виходу військ відбувалося розграбування приміщень, викрадення техніки та інших цінних речей.

Радіація – невидимий і тому підступний ворог усього живого. Від неї важко вберегтися, захистити себе і природу.

Могутність і безсилля людини продемонстрував Чорнобиль. І застеріг, не упивайся своєю могутністю, людино, не жартуй із ним. Тому що ти –причина, але ти – і наслідок.

Про всіх захисників України, що стали символом мужності й героїзму, ми збережемо пам’ять.

Хвилиною мовчання було вшановано пам'ять про тих, хто загинув під час Чорнобильської трагедії.

Нехай у цей день, День національної скорботи, тяжкі дзвони Чорнобиля відгукнуться в душах кожного з нас співчуттям і милосердям. Вони нагадують : «Пам’ятайте! Хай не повториться!».

Пречиста Діво, збережи цей світ,
А в ньому нашу рідну Україну.
Сади і гори, ріки і моря,
І пташину, і звірину, й людину.
Усім хто є, усім, хто буде,
Даруй здоров’я, чистоту і вроду.
Щоб їх ім’я, а в імені – любов
Передавалися від роду і до роду.

Також бібліотекарі запропонували присутнім ознайомитися з інтерактивною книжковою виставкою «МІСТО З ГІРКИМ ПРИСМАКОМ ПОЛИНУ», яка розташована на сайті університетської бібліотеки. Там представлено видання, у яких детально описуються події на ЧАЕС у день аварії, подвиг ліквідаторів-чорнобильців, гіркі наслідки катастрофи для України і світу та спроби їх подолання, питання енергетичної безпеки та використання альтернативної енергетики.

Єфросинія Сохацька, бібліотекар ІІ категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України