-= Меню =-

Відеогляд книжкової виставки «Основні категорії статистики»

Статистична практика сягає найдавніших часів, її початок датують приблизно тим періодом, коли виникла держава. Протягом століть – це був ефективний засіб наукових досліджень і один із найважливіших інструментів управління державою. Людство здійснювало облік багатьох явищ і предметів, які виникали в процесі його життєдіяльності. Це і чисельність чоловічого і жіночого населення країни, і прибуток скарбниці держави, і земельні угіддя та їх кількість, і сировинні ресурси та ін. При подальшому поглиблені суспільного розподілу праці, збільшенні її продуктивності, розвитку суспільних відносин відбулось зростання кількості врахованих факторів у виробничій та соціальній сферах, встановились їх зв’язки на господарському, регіональному та загальнодержавному рівнях. З урахуванням цих факторів зв’язані і методи їх обчислення, створення розрахункових показників.

День працівників статистики відзначається в Україні 5 грудня. Це професійне свято, встановлене Указом Президента від 02.12.2002 № 1120/2002.

Ця дата пов’язана з проведенням у 2001 році першого Всеукраїнського перепису населення, найбільш масштабної статистичної роботи. Але перепис – це лише мала частина статистики.

Органи статистики відповідно до Закону України «Про державну статистику» здійснюють державну статистичну діяльність, направлену на збір і обробку «статистичної інформації щодо масових економічних, соціальних, демографічних, екологічних явищ і процесів, що відбуваються в Україні та її регіонах».

Всі підсумки статистичних розробок в тому чи іншому вигляді надаються органам управління і засобам масової інформації. Статистичні дані регулярно оприлюднюються в газетах, на радіо та телебаченні. І якщо про щось статистика не говорить, то багато в чому через те, що розуміє важливість точної інформації.

Статистичні дані з кожним роком стають все більш потрібні не лише в діяльності органів влади, а й інших користувачів – науковців, студентів, громадських організацій та пересічних громадян.

З нагоди свята у читальному залі №2 підготовлено книжкову виставку «Основні категорії статистики». Запрошуємо на перегляд виставки та її відеоогляду!

Віра Побережець, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки