-= Меню =-

Всесвітній день книги та авторського права

Щорічно 23 квітня у 190 країнах світу відзначається свято авторів, критиків, бібліотекарів, видавців і читачів – Всесвітній день книги та авторського права. Цей день, проголошений на 28 сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у 1995 року на честь трьох геніїв світової літератури: Вільяма Шекспіра, Мігеля де Сервантеса та Інки Гарсіласо де ла Веги.

Ідея проведення свята виникла в іспанському місті Каталонії. В 1926 році король Альфонс ХІІІ підписав декрет про святкування в Іспанії Дня іспанської книги. Після деякої полеміки було вирішено, що цим днем стане 23 квітня – день смерті Мігеля Сервантеса. У Барселоні цей день співпав зі святом на честь заступника Каталонії Святого Георгія, коли книготорговці влаштували грандіозний книжковий ярмарок. Саме там, 1931 року з’явився звичай дарувати троянду кожному, хто придбає книжку.

В Іспанії в місті Алкада де Енарес, на батьківщині автора «Дон Кіхота», цього дня відбувається церемонія вручення Премії Сервантеса, яку вважають найпочеснішою для літераторів, котрі пишуть іспанською мовою («Нобелівська премія для іспаномовних авторів»).

Існує ще одна традиція цього свята – щорічно, починаючи з 2001 року, в цей день визначають місто, якому присвоєно звання Світової столиці книги (присуджується на один рік). У відбірковий комітет входять представники ЮНЕСКО та трьох міжнародних професійних видавничих організацій: Міжнародного союзу видавців, Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій і установ та Міжнародної федерації книготорговців.

На основі проведених досліджень визначено 10 книг, які видані найбільшими тиражами:
           
1. Біблія – 3,9 мільярда копій,
2. «Червона книжечка» або збірник висловів китайського лідера Мао Цзедуна – 820 мільйонів копій,
3. Гаррі Потер (Джоан Роулінг) – 400 мільйонів копій,
4. Володар перстнів (Дж. Р.Р. Толкін) – 103 мільйонів копій,
5. Алхімік (Пауло Коельйо) – 65  мільйонів копій,
6. Код Да Вінчі (Ден Браун) – 57 мільйонів копій,
7. Сутінки (Стефан Майер) – 43 мільйони копій,
8. Звіяні вітром (Маргарет Мітчел) – 33 мільйони копій,
9. Думай і багатій (Наполеон Хілл) – 30 мільйонів копій,
10. Щоденник Анни Франк – 27 мільйонів копій.
        

Значення книги в нашому житті важко переоцінити. Адже читання книг стимулює розумову діяльність людини, покращує пам’ять і підвищує творчий потенціал. Книжка може надихнути на створення творчих проектів, ідей, отримання цінного досвіду, допомагає розширити словниковий запас та інтелект. Відчуваючи себе обізнаним у різних питаннях, людина стає більш впевненою у своїх силах і підготовленою до будь-яких життєвих викликів, розширює рамки власних поглядів і починає краще розуміти інших людей, стає більш об’єктивною і приймає виважені рішення. 

Читання – це своєрідна форма релаксації. Книга може активізувати мислення, відволікти від проблем, побороти стрес і поганий настрій. Під час читання активність мозку збільшується, що є профілактикою у виникненні атрофічних захворювань головного мозку. 

В читальній залі №1 протягом двох тижнів діятиме книжкова виставка «Книга відкриває світ». Завітайте до бібліотеки переглянути виставку і в черговий раз пересвідчитись, що книга надихає, окриляє і зміцнює дух, а поки що перегляньте невеличкий відеоогляд, розміщений нижче.

Марія Фіткаленко, провідний бібліотекар
Людмила Тодосійчук, бібліотекар І категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки