-= Меню =-

Всесвітній день книги та авторського права

Читання книги – це ніби розмова з найкращими

людьми минулих століть.

Декарт

Дата святкування Всесвітнього дня книг та авторського права увійшов у міжнародний календар за рішенням ЮНЕСКО в 1995-му році – 23 квітня. На щорічній Генеральній конференції ЮНЕСКО 1995-го року, що проходила тоді в столиці Франції Парижі, було прийнято рішення заснувати це всесвітнє свято.

День 23 квітня також був обраний завдяки традиції святкування Дня книги у Каталонії, де у День Святого Георга дарували троянду за кожну куплену книжку. Цього дня також прийнято було дарувати книгу близьким людям, тим, кого любиш. Цього дня проводяться зустрічі з авторами, читання уривків із улюблених книг, різноманітні конкурси, акції на захист книги, фестивалі читання, розпродаж книг тощо. Деякі країни з нагоди цієї дати видають одне з найпопулярніших видань і роздають його безкоштовно. В усьому світі цього дня купують, дарують, читають книжки. До речі, на батьківщині Сервантеса цю дату святкують конкурсом – безперервним читанням «Дон Кіхота». Читці змінюють один одного протягом 48 годин. Кожного року за ініціативою ЮНЕСКО обирається Всесвітня столиця книги. Такими вже були Мадрид, Александрія, Нью-Делі, Антверпен, Монреаль, Турин, Богота, Амстердам, Бейрут, Любляна, Буенос-Айрес, Єреван, Бангкок та інші. Світовою столицею книги названо місто Шарджа в Об'єднаних Арабських Еміратах, у зв'язку з інноваційним і інклюзивним характером міста, програмою заходів, що орієнтовані на суспільство. «Читайте – ви в Шарджі» – лозунг, запропонованої програми, яка направлена на солідарність, читання та розвиток інтересу до книг.

Книга – це незамінний носій інформації. Завдяки книгам ми не тільки отримуємо простий і зрозумілий доступ до ідей і знань, моральних і духовних цінностей, ми торкаємося до справжніх творчих досягнень та розумінню краси нашого людства. Книга – це досвід, написаний і призначений для загального використання, це духовний заповіт одного покоління іншому, порада недосвідченій людині. Все життя людства послідовно мало своє відображення в книзі: племена, народи, держави зникали, а книга залишалася. Вона росла разом з людством, в неї поглиналися всі науки, які впливали на розум і підкорювали серця; в неї записана та величезна сповідь бурхливого життя людства, та величезна автобіографія, яка називається всесвітньою історією.

Люди завжди високо цінували книги і їх роль у житті людини, тому у багатьох містах встановлені незвичайні пам’ятники книгам. Пропонуємо познайомитися з деякими з них  з презентації "ПАМ'ЯТНИКИ КНИЗІ".

Книги покликані служити людям, а краса і мудрість, відтворена у друкованих рядках, неодмінно має стати на заваді жорстокості, несправедливості й насиллю, врятувати наш неповторний світ.

Книжковий світ то особливий світ.
Він, як магніт, притягує до себе.
Коли читати вмієш з юних літ,
Для тебе книга це безкрає небо.
Вона дає від Всесвіту ключі
Й те, без чого людиною не бути.
Читай удень, читай і уночі,
Щоб світ цей незбагнений осягнути.

Марія Фіткаленко, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України