-= Меню =-

З нагоди Дня пам’яті Героїв Небесної сотні відбулась виховна година реквієм

21 лютого 2023 року з нагоди Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні бібліотека Уманського національного університету садівництва провела відкриту виховну годину реквієм «Якщо не я, то хто?» для здобувачів освіти та науково-педагогічних працівників факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин. Захід був присвячений Віталію Васільцову, Герою Небесної Сотні, випускнику Уманської державної аграрної академії 2002 року (нині – УНУС).

Ми живемо у надскладний час, коли наша країна боронить свою свободу та незалежність від «рашистської навали». Ми віримо, що перемога буде за нами, тому що ми боронимо волю, честь, правду та гідність. Та ми повинні розуміти, що війна почалася не 24 лютого 2022 року, а у лютому 2014 року, тобто 9 років тому. Саме 2014 року росія анексувала український Крим та почала війну на Донбасі. Тоді з’явилися «ДНР» та «ЛНР», захистом яких путін, серед іншого, виправдовував вторгнення 24 лютого минулого року.

Саме тому метою виховної години стало черговий раз розповісти розповісти та нагадати, з чого розпочалась війна, яка триває досі, розповісти молодим людям, присутнім на заході, про історичну правду новітньої історії України, зберегти світлу пам'ять про Героїв України – Герої Небесної Сотні.

Модератором виховної години реквієм «Якщо не я, то хто?» стала Тетяна Кравченко, директор бібліотеки УНУС.

А розпочала його бібліотека Інна Притуляк, яка розповіла про Реводюцію Гідності, про перемогу Євромайдану та втечу Януковича. З її слів присутні мали можливість усвідомити та проаналізувати хронологію та причино-наслідкові зв’язки подій 2013–2014 років та 2022 року. 21 листопада 2013 року Кабінет міністрів України на чолі з Миколою Азаровим зупинив підготовку до підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом. У відповідь на це в Україні розпочалися акції протесту. Перше їхнє загострення відбулося 30 листопада, коли правоохоронці розігнали мітинг на майдані Незалежності у Києві та побили його учасників. За час Євромайдану до протестів долучилися мешканці багатьох населених пунктів України та світу. Лише у Києві на майдані Незалежності збиралося до мільйона людей. Фінальним етапом Євромайдану було 18-20 лютого 2014 року. У цей період тривали масштабні зіткнення протестувальників із силовиками в центрі Києва. За час Євромайдану загинули 107 людей, яких називають Небесною сотнею. Всі вони мають звання Героя України та орден «Золота зірка».

   

Виховну годину продовжила відповідальна особа музейної кімнати історії Уманського національного університету садівництва Оксана Свистун. Вона розповіла присутнім студентам і викладачам про одного із Героїв Небесної Сотні, Васільцова Віталія, який закінчив Уманську державну аграрну академію у 2002 році. В словах Оксани Вікентіївни кожен знайшов відповідь на запитання: «Якщо не я, то хто?». Хто вони герої? Як стають героями?

Віталій Васільцов родом із смт. Летичів Хмельницької області, навчався в гавриловецькій середній загальноосвітній школі. Потім, 1995–1997 роках проходив строкову військову службу у 9 окремій бригаді спеціального призначення, переформованій 1996 року в 50-й Навчальний центр спеціальної підготовки Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Після армії вступив до нашого закладу освіти, де навчався до 2002 року. Вже у 2004–2005 роках відкрив власний бізнес як дизайнер ландшафту.

Віталій Васільцов разом із сім’єю мешкав у с. Жорнівка на Київщені, де купив ділянку землі, почав будувати будинок та вирощувати дендрологічні культури. Він власним коштом відновив стару сільську криницю, якою могли користуватися всі охочі, безкоштовно обрізав дерева у селі. Разом з однодумцями мріяв створити місцевий дендропарк, який став би ще й культурним осередком села та найближчих населених пунктів.

На початку грудня 2013 року відразу після побиття силовиками мітингувальників на столичному майдані Незалежності вночі 30 листопада Віталій, обурений діями влади, разом із тисячами українців вийшов на акцію протесту. Упродовж майже трьох місяців разом із друзями він регулярно приїздив до Києва, нерідко залишаючись на нічне чергування. Довелося брати участь й у сутичках зі спецпризначенцями на вулиці Михайла Грушевського. Під час одного з таких зіткнень у серце Віталія влучила гумова куля. Однак, попри застереження дружини, він і далі їздив на Майдан до Києва.

День 18 лютого став для нього останнім. Було оголошено про штурм Майдану. Близько 23:00 години на розі Володимирської та Великої Житомирської пролунали спочатку автоматна черга, а потім одиничний постріл із вікна будівлі МВС. Куля влучила у спину Віталія Васільцова та вийшла через живіт. Пораненого доправили до Олександрівської клінічної лікарні, але врятувати його не змогли.

Віталієві Васільцову було 36 років. Так він став одним із Небесної Сотні…

Указом Президента України №890/2014 від 21 листопада 2014 року за громадянську мужність, патріотизм, героїчне обстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння українському народу, виявлені під час Революції Гідності, Віталієві Васільцову присвоєно звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно). У 2015 році був посмертно нагороджений почесною медаллю «За жертовність і любов до України». В 2016 році під час служби божої в соборі святого Юра у Львові подвиг Героя Небесної Сотні було відзначено грамотою Верховного архієпископа Києво-Галицького Святослава.

Герої не вмирають! Наш святий обов’язок – шанувати  пам'ять про них, берегти і захищати нашу Батьківщину-Україну, її світле, щасливе майбутнє!

Оксана Свистун, відповідальна особа за музейну кімнату історії УНУС

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»