-= Меню =-

Захистімо тварин

(до Всесвітнього дня дикої природи)

Будь-яка тварина – це багатовіковий витвір еволюції,
і кожна з яких має однакове з нами право жити
й виконувати певну роль у взаємопов’язаному світі
О.Скарлатто

3 березня – Всесвітній день дикої природи. 20 грудня 2013 року шістдесят восьмою сесією Генеральної Асамблеї ООН прийнято резолюцію, якою постановлено відзначати День дикої природи. У резолюції з цього приводу зазначається цінність диких тварин і рослин, особливо тих, які потребують захисту. Саме в цей день у 1973 року було прийнято Конвенцію, що регулює міжнародну торгівлю рідкісними видами флори і фауни, відому як СІТЕС.

Під міжнародною охороною на сьогодні знаходиться близько 5600 видів тварин і більше 30 тисяч видів рослин. Учасниками Конвенції є 180 держав, серед яких і Україна. Всі держави учасники Конвенції визнають важливість міжнародного співробітництва, яке буде сприяти захисту від надмірної експлуатації диких тварин та рослин в міжнародній торгівлі. Метою Конвенціїї є гарантування, що міжнародна торгівля дикими тваринами і рослинами не буде створювати загрози їх виживанню.

Під торгівлею розуміють експорт, реекспорт, імпорт, та інтродукцію з моря. Україна приєдналась до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої флори і фауни, що перебувають під загрозою зникнення, 14 травня 1999 року.

Тетяна Маєвська,
бібліотекар 1 категорії,
Людмила Тодосійчук,
бібліотекар 1 категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки