-= Меню =-

Завжди в дорозі і боротьбі, в напрузі всіх сил розуму і серця…

9 вересня 2018 року виповнюється 190 років від дня народження великого письменника Льва Миколайовича Толстого.

Портрет Льва Миколайовича Толстого - Ілля Юхимович Рєпін. 1887 р.

Творча спадщина Л. М. Толстого є однією з найбільш яскравих складових російської і світової класичної культури і літератури. Ім'я його стало легендою ще за життя. Відкриття Толстого в літературі, що пролунало, як одкровення, проклало далеко вперед шляхи мистецтву. Сміливість великого митця була така, що навіть видатні сучасники не могли відразу осягнути глибину його новаторства.

«Ця людина зробила воістину величезну справу:
підвів підсумок пережитого за ціле століття
і зробив це з дивовижною правдивістю,
силою і красою»
М.Горький

Перед великою могутністю творчості Толстого схиляється весь світ, захоплюючись незрівнянної силою його мистецтва, глибиною його думки.

Феномен творчості Л. М. Толстого визнаний у всьому світі. Його ім'я занесене до почесного списку «100 письменників усіх часів і народів». Він одним з небагатьох, кому вдалося подолати «кордон століть». Твори Л.М.Толстого перекладені багатьма мовами народів світу, вони популярні, актуальні і зрозумілі сучасній людині. Час не владний над творіннями цього унікального письменника, які назавжди увійшли в скарбницю людства.

«Коли в літературі є Толстой,
то легко і приємно бути літератором.
…Поки він живий, погані смаки в літературі,
будь-яка вульгарність, озлоблене самолюбство
будуть далеко в тіні.
Лише один його моральний авторитет
здатний тримати на відомій висоті
так звані літературні течії і настрої »
А.П. Чехов

Одне з головних відкриттів Толстого – принципово нове зображення людського характеру. У розкритті психологічних таємниць душі він тяжів до соціального пізнання людини, до оголення громадських пружин його духовного світу.

«Уважение выдумали для того, чтобы скрывать пустое место, где должна быть любовь»

Протягом свого життя всі його герої немовби проживають кілька життів, виявляють непередбачувану складність власної долі. Силою моральної напруги, що панує в творах Толстого, відбувається безперервна переоцінка людей і подій, звільнених від гіпнотичних покровів, відбувається виявлення прихованих, таємних або навіть напівсвідомих намірів. У своїх романах, повістях і оповіданнях Толстой зображує не тільки почуття людей, а й все їх душевне життя, їх думки, роздуми про найважливіші питання життя.

«Что дурно? Что хорошо? Что надо любить, что ненавидеть? Для чего жить, и что такое я? Что такое жизнь, что смерть? Какая сила управляет всем?» - спрашивал он себя.
(з міркувань П’єра Безухова)

Л.Н. Толстой вважав людину істотою моральною і тому людина покликана жити по совісті. Головна справа її життя – «поліпшення своєї душі». Зміцнення моральності, піднесення духу і духовності є лейтмотивом творчості і громадської діяльності Толстого, звідси його геній – надбання людства на всі часи.

«Хоча образотворчі засоби Толстого завжди нібито дивно прості, враження у читача складається незабутнє. Це відбувається тому, що у Толстого кожне слово несе максимально смислове навантаження. У нього немає слів-красенів, слів-пустоцвітів, слів-прикрас. У нього все поставлено на службу думки: ритм, розташування слів у фразі, пунктуація, звукопис. У творчості Толстого все підпорядковано єдиному закону - закону правди життя. Вища правда керувала всім гігантським творчим апаратом Толстого»
В.Катаєв

Л. М. Толстой - письменник, без якого неможливо уявити собі сьогодні світову літературу, чия творчість продовжує висвітлювати життя не лише своєї, а й нашої епохи, допомагаючи людям подолати слабкість і дріб'язковість, знайти гідність і моральну висоту. Книги Толстого відображають не лише художній досвід великого письменника, а й долю народу, тому що вони пояснюють минуле, дають ключ до розуміння справжнього і кидають яскравий промінь у майбутнє.

«Як справжній художник, він органічно не терпів
будь-яких полегшених рішень великих творчих проблем.
Він обирав для себе важкі, незвідані шляхи.
Але саме вони і вели його до вершин поетичного мистецтва»

М.Б. Храпченко

Багато сказано, написано, знято про Льва Миколайовича. Але кожна культурна людина повинна пізнати свого Толстого. Читати, перечитувати, думати, міркувати, аналізувати, сумніватись, сперечатись і знову читати – лише так можна осягти посил великого митця.

Абонемент художньої літератури

запрошує всіх шанувальників класичної літератури

відвідати книжково-ілюстративну виставку

«Завжди в дорозі і боротьбі, в напрузі всіх сил розуму і серця…»,

присвячену 190-річчю від дня народження

Льва Миколайовича Толстого.

Ласкаво просимо! Відкривайте для себе свого Толстого!

«Я слышу звук его речей…
Среди всеобщего смятенья
Великий старец наших дней
Зовет на путь непротивленья.
Простые, ясные слова —
И кто проникся их лучами
,Как бы коснулся божества
И говорит его устами».

А.Коц

Олена Рудковська,
бібліотекар абонементу художньої літератури

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»

  • 20.03.2024 Новини рекомендаційної бібліографії