-= Меню =-

Землевпорядкування та економіка землі

В другу суботу березня в Україні щорічно відзначається День землевпорядника.

Серед природних ресурсів, з якими тісно пов’язане існування людини – забезпечення її місцем проживання та засобами існування – особливе місце займають земельні ресурси. Стан земельних ресурсів оцінюється станом ґрунтового покриву надр, а також зміною екологічних умов існування біорізноманіття на землі. Наразі дуже гостро постала проблема збалансованого використання  земельних ресурсів.

В Україні зараз проводиться земельна реформа і саме землевпорядники є її безпосередніми виконавцями. Від їх професіоналізму залежить наскільки по-господарськи використовується земля, в якому стані вона буде передана нащадкам.

Землевпорядник – спеціаліст, який володіє знаннями про земельне право, земельний кадастр, землевпорядкування та управління земельними ресурсами, має відповідну освіту та належну кваліфікацію.

Адже землевпорядники є основними учасниками землевпорядної, кадастрової та оціночної діяльності, працевлаштовуються на посадах землевпорядників об’єднаних територіальних громад, в галузях економіки, що потребують вирішення земельно-майнових питань, геодезичного і геоінформаційного забезпечення, зокрема, підприємствах агробізнесу, будівельної галузі, енергетики, телекомунікації, видобутку корисних копалин, транспорту тощо.

Землевпорядник – професія важлива і необхідна як у селі, так і в місті, її рейтинг залишається незмінно високим впродовж багатьох років.

Віртуальна виставка «ЗЕМЛЕВПОРЯДКУВАННЯ ТА ЕКОНОМІКА ЗЕМЛІ», підготовлена бібліотекарями з нагоди Дня землевпорядника, ознайомить користувачів із сучасним станом земельних ресурсів України, основними процесами їх трансформації, методами збалансованого їх використання на сучасному етапі розвитку земельних відносин в Україні, поглибить знання земельного права і земельного законодавства, вироблення відповідних навичок і умінь з метою їх повного і ефективного застосування на практиці. Запрошуємо до перегляду!

Марія Фіткаленко, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України