-= Меню =-

Жіночим почерком

З давніх-давен вважається, що першовідкривачами в усіх сферах є чоловіки. Однак багато напрямків науки, мистецтва, техніки не були б відкриті, якби не жінки. Саме це сьогодні хочеться довести на прикладі жінок-письменниць – найталановитіших представниць літератури. Це такі відомі імена, як Агата Крісті, Марина Цвєтаєва, Леся Українка, Франсуаза Саган, Жорж Санд, Етель Ліліан Войнич, Сей Сьонагон, Джейн Остін, Шарлотта Бронте, Анна Ахматова і інші. Ці дивовижні жінки перевернули закостенілі устої, зруйнували непорушні стереотипи про те, що світом правлять чоловіки. Змогли своїм талантом і розумом довести, що можуть творити не гірше сильної статі у справі письменництва, в якому жінкам довгий час не було місця. З часом суспільство з подивом з’ясувало, що представниці слабкої статті в змозі ефективно вплинути на історично-політичні процеси, формувати філософію теперішнього та майбутнього.

Твори, вірші написані жіночим почерком, не можуть не відрізнятися своїм тонким баченням світу, гострим сприйняттям сьогодення, щирим співчуттям, глибиною почуттів. Вони завжди по-особливому захоплюючи, зворушливі, інтригуючи і не схожі між собою. І не має значення в яку епоху народилась письменниця, якою мовою розмовляла, у вирі яких історичних подій проходило її життя.

На передодні прекрасного свята 8 березня абонемент Художньої літератури запрошує вас відвідати виставку «Жіночим почерком». Тут на вас чекають найталановитіші жінки світової літератури.

Агата Крісті – королевою світового детектива. Творчість Крісті - зразок англійської стриманості. У ньому немає грубості і зайвої жорстокості, лише загадкові події, несподівані повороти сюжету та інтрига до останньої сторінки.

Екстравагантна парижанка Франсуаза Саган… всі її твори глибоко психологічні і в той же час зрозумілі . Вони розповідають читачам про високе почуття любові і благородну дружбу, гіркоту самотності і незадоволеності життя, егоїзм і самопожертву.

Тендітна і незламна, романтична і непокірна Леся Українка.

Астрид Ліндгрен, яка намагалась сприймати світ очима дитини, прислухалася до думок та почуттів малечі. Всі її твори написані з позиції світу очима дитини.

Ліліана Войнич, доля якої була сповнена пригод, нітрохи не менш захоплюючих, ніж перипетії її знаменитого роману "Овід".

Поетеса з прозорою душею, Марина Цвєтаєва:

Мне нравится, что вы больны не мной,
Мне нравится, что я больна не вами,
Что никогда тяжелый шар земной
Не уплывет под нашими ногами.
Мне нравится, что можно быть смешной -
Распущенной - и не играть словами,
И не краснеть удушливой волной, 

Слегка соприкоснувшись рукавами

Австралійка Дімфна Кьюсак, романи якої написані чесно і боляче… без жодних прикрас і солодкуватості.

Юлія Друніна – дивовижна поетеса, талант якої дозволив їй дуже просто і влучно описувати власні переживання, страхи військового часу і, звичайно, романтичні відносини.

Качается рожь несжатая.
Шагают бойцы по ней.
Шагаем и мы - девчата,
Похожие на парней.

Нет, это горят не хаты -
То юность моя в огне...
Идут по войне девчата,
Похожие на парней.

У всіх цих жінок нелегка доля, але вони нагороджені талантом, справжнім талантом, який прийнято називати «Талант від Бога». Нехай не рідко доля до них була неприхильна, не всі вони були щасливі в любові, їх не завжди розуміли, але ж  вони мали рідкісну можливість говорити з читачами за допомогою приголомшливих романів та нетлінної поезії.

Рудковська Олена, бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»

  • 20.03.2024 Новини рекомендаційної бібліографії