-= Меню =-

Знайомий Ваш Сергій Єсенін…

Сергій Олександрович Єсенін – видатний російський поет, який увійшов в історію світової літератури як проникливий і витончений автор ліричних творів. Його поезія пройнята щирістю і безпосередністю, ці критерії і виділяють знаменитого поета серед інших авторів.

Єсенін чудово висловлював свої почуття, грамотно підбираючи кожну риму. Читаючи його вірші, переносишся в описуваний автором світ, стає помітним виразний пейзаж, наповнений живими фарбами і гармонією. Його творчість, ніби щира розмова зі слухачами. Поет і сам зізнавався, що пише свої ліричні твори, немов для близьких друзів, вкладаючи всю душу і відвертість в свої рядки.

Життя – обман з чарівною тугою.

Сергій Єсенін народився 21 вересня 1895 року в с. Константинове Рязанської губернії в селянській сім'ї. Коли хлопчику було два роки, мати довірила його виховання своїм батькам. Дідусь з бабусею дуже любили свого онука. Дід майбутнього поета, знавець церковних книг, мріяв бачити Сергія освіченою людиною. Після закінчення чотирикласного сільського училища Єсенін здобував освіту у церковно-вчительській школі в селі Спас-Клепики. Пізніше поет навчався півтора року в народному Університеті Шанявського у Москві. Бабуся поета змогла розкрити онукові красу народної поезії, знайомство з якою спонукало його до написання перших віршів.

За словами Єсеніна, писати вірші він почав років із дев'яти, а свідому творчість поет почав у 16-17-річному віці. 1916 року вийшла перша його збірка "Радуница". Провідними темами цієї збірки були природа, людина та Батьківщина. У перших віршах Єсенін наслідував Кольцова, Нікітіна, Надсона. Але в першій збірці були і цілком оригінальні вірші: "Проходили калеки деревнями", "Сыплет черемуха снегом", "Выткался на озере алый цвет зари". Серед поетів-сучасників він найбільше цінував Блока, Бєлого, Клюєва. Першим поетом, з яким зустрівся молодий Єсенін в Петербурзі 1915 року, був Блок. "Стихи свежие, чистые, голосистые, многословные", – такий відгук дав О. Блок на вірші Єсеніна після їх першої зустрічі. За кілька тижнів перебування в столиці молодий поет став знаменитим. Про нього заговорили як про диво.

Надзвичайно ліричні, глибокі вірші присвятив Єсенін темі кохання: "Заметался пожар голубой", "Листья падают, листья падают", "Собаке Качалова", цикл "Персидские мотивы" та інші. Вони розповідають про світлу та чисту пісню кохання, що зароджувалась в ніжному серці поета. 

Єсеніну виповнилося всього 26 років, коли він написав цей вірш.

У нього почали виявлятися легкі ознаки депресії, поет почав замислюватися чому ж в його житті все складається не кращим чином: "Жизнь моя, иль ты приснилась мне?"

Але восени того ж року він знайомиться з Айседорою Дункан, танцівницею, яка докорінно змінила його життя і ставлення до нього.

Душею поезії Єсеніна була природа, без неї його вірші втратили б свою неповторність і красу. Шанувальникам таланту поета нескінченно дорогі та близькі і зеленокоса єсенінська берізка – улюблений образ поета, і старий клен на одній нозі, і квіти, що низько схилили весняного вечора до поета свої голівки. А якими проникливими словами написані вірші про чотириногих друзів: "Пісня про собаку", "Корова", "Лисиця"!

Найголовніша тема поезії Єсеніна – оспівування Батьківщини, За своє коротке життя поет подорожував Радянським Союзом і країнами світу. Він побував у Криму, на Кавказі, на Соловках, у Німеччині, Франції, Італії, Канаді, США. Після цих подорожей він відчув ще більшу любов до Росії, свій нерозривний зв'язок із нею. Темі Батьківщини в різні роки присвячені твори: "Русь" (1915), "Гой ты, Русь, моя родная" (1915), "О Русь, взмахни крылами" (1917), "Русь советская" (1924), "Спит ковыль. Равнина дорогая..." (1925).

Поезії Єсеніна притаманна філософська глибина, гармонія почуття і думки. Достатньо згадати хоча б такі його вірші: "Отговорила роща золотая", "Возвращение на родину", "Не жалею, не зову, не плачу".

Цей вірш Єсенін написав незадовго до своєї смерті. У цей період життя він був особливо самотній…

Молоде життя видатного автора обірвалось 28 грудня 1925 року.

Живите так,

Как вас ведет звезда,

Под кущей обновленной сени.

С приветствием,

Вас помнящий всегда

Знакомый ваш

Сергей Есенин.

Олена Рудковська, бібліотекар ІІ категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки